Ukazał się nowy numer "Bez Dogmatu": Polska katolicka

[2020-02-06 20:33:03]

Właśnie ukazał się nowy, podwójny numer (121/122) kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu" w całości poświęcony skandalom (nie tylko seksualnym) w Kościele katolickim.

W części dotyczącej relacji między polskim państwem i społeczeństwem a Kościołem polecamy m.in. wywiad z prof. Stanisławem Obirkiem, który w rozmowie z Michałem Kozłowskim opowiada, dlaczego mimo kolejnych afer i kompromitacji pozycja Kościoła w Polsce pozostaje niezachwiana. Ponadto Bożena Przyłuska omawia finansowe przywileje kleru; a Piotr Szumlewicz udowadnia, że polski Kościół to instytucja w praktyce wyjęta spod krajowego prawa i typowy przykład państwa w państwie.

W dziale historycznym m.in. Dariusz Łukasiewicz przypomina o kościelnych korzeniach szpitalnictwa; natomiast Anna Małyszko rozprawia się z mitem Zielonej Wyspy i pokazuje, jak w rzeczywistości wyglądał (i nadal wygląda) proces rozliczania przez irlandzkie państwo tamtejszego Kościoła z jego zbrodni.

Z kolei w części poświęconej perspektywom Kościoła katolickiego w Polsce m.in. Michał Kozłowski przedstawia powody, dla których mimo postępującej sekularyzacji polskiego społeczeństwa ideologiczna hegemonia Kościoła trwa i wydaje się niezagrożona; zaś Tomasz Jativa przygląda się religijnym postawom Polek i Polaków oraz ich stosunkowi do nauk Kościoła i przewiduje, że w niedalekiej przyszłości straci on centralną pozycję w polskim życiu społecznym.

W numerze znajdą Państwo także m.in. recenzję książki Katarzyny Szumlewicz Miłość i ekonomia w literackich biografiach kobiet (Instytut Badań Literackich PAN, 2017) autorstwa Sławomira Czapnika; przegląd karykatury antyklerykalnej; oraz – po raz pierwszy na naszych łamach – komiks.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

8 sierpnia:

1848 - Wiosna Ludów: W wyniku zbrojnego powstania Bolonia została wyzwolona spod okupacji austriackiej.

1849 - Powstała Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza Niemiec (SDAP).

1879 - Urodził się Emiliano Zapata, meksykański rewolucjonista, przywódca chłopskiej partyzantki w czasie rewolucji meksykańskiej (1911-1917).

1969 - Włochy: W kilku pociągach w Mediolanie wybuchły bomby podłożone przez skrajnie prawicowych terrorystów.

1976 - Zmarł José Lezama Lima, kubański poeta, prozaik i eseista o orientacji homoseksualnej.

1996 - Zmarł Julian Stryjkowski, polski pisarz pochodzenia żydowskiego. Przed wojną członek Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy. W latach 1935-1936 więziony za przynależność do niej.

2002 - Powstała partia Antyklerykalna Partia Postępu RACJA.