Ukazał się nowy numer "Bez Dogmatu": Polska katolicka

[2020-02-06 20:33:03]

Właśnie ukazał się nowy, podwójny numer (121/122) kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu" w całości poświęcony skandalom (nie tylko seksualnym) w Kościele katolickim.

W części dotyczącej relacji między polskim państwem i społeczeństwem a Kościołem polecamy m.in. wywiad z prof. Stanisławem Obirkiem, który w rozmowie z Michałem Kozłowskim opowiada, dlaczego mimo kolejnych afer i kompromitacji pozycja Kościoła w Polsce pozostaje niezachwiana. Ponadto Bożena Przyłuska omawia finansowe przywileje kleru; a Piotr Szumlewicz udowadnia, że polski Kościół to instytucja w praktyce wyjęta spod krajowego prawa i typowy przykład państwa w państwie.

W dziale historycznym m.in. Dariusz Łukasiewicz przypomina o kościelnych korzeniach szpitalnictwa; natomiast Anna Małyszko rozprawia się z mitem Zielonej Wyspy i pokazuje, jak w rzeczywistości wyglądał (i nadal wygląda) proces rozliczania przez irlandzkie państwo tamtejszego Kościoła z jego zbrodni.

Z kolei w części poświęconej perspektywom Kościoła katolickiego w Polsce m.in. Michał Kozłowski przedstawia powody, dla których mimo postępującej sekularyzacji polskiego społeczeństwa ideologiczna hegemonia Kościoła trwa i wydaje się niezagrożona; zaś Tomasz Jativa przygląda się religijnym postawom Polek i Polaków oraz ich stosunkowi do nauk Kościoła i przewiduje, że w niedalekiej przyszłości straci on centralną pozycję w polskim życiu społecznym.

W numerze znajdą Państwo także m.in. recenzję książki Katarzyny Szumlewicz Miłość i ekonomia w literackich biografiach kobiet (Instytut Badań Literackich PAN, 2017) autorstwa Sławomira Czapnika; przegląd karykatury antyklerykalnej; oraz – po raz pierwszy na naszych łamach – komiks.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.