Partia Demokratyczna: Biden prowadzi, Sanders się trzyma, reszta rezygnuje

[2020-03-10 18:12:53]

We wtorek (10 marca) prawybory Partii Demokratycznej w kolejnych kilku stanach. Na placu boju, po superwtorku (3 marca) sprzed tygodnia, pozostali wyłącznie Joe Biden i Bernie Sanders, zaś reszta kandydatów zrezygnowała. Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar i Michael Bloomberg solidarnie przekazali swoje poparcie Joe Bidenowi po kiepskich wynikach sprzed tygodnia. Joe Biden zwyciężył wówczas w takich stanach, jak Alabama, Arkansas, Maine, Massachussetts, Karolina Północna, Oklahoma, Teksas, Tennessee oraz Virginia. Jak widać, są to głównie stany amerykańskiego Południa, konserwatywne, dawniej reprezentujące konserwatywny odłam Partii Demokratycznej, zaś dziś dające przewagę kandydatom Partii Republikańskiej. Sanders zwyciężył w stanach "Dzikiego Zachodu": w Kalifornii, Kolorado, Utah i w Nevadzie. Tym samym zdobył mniejszą liczbę delegatów niż Biden, który ma szerokie poparcie centrum i prawicy Partii Demokratycznej. Sanders cieszy się natomiast poparciem osób młodych i o skłonnościach socjaldemokratycznych. Pomimo swego wieku, liczy w szczególności na głosy osób młodych, często zadłużonych, kręgów akademickich oraz na głosy mniejszości latynoskiej (co chyba jest już widoczne po jego zwycięstwach w południowo-zachodniej części USA). W dniu dzisiejszym Biden i Sanders stoczą bój o takie stany, jak Idaho, Michigan, Missisipi, Missouri, Dakota Północna i Waszyngton.

Sanders liczy przede wszystkim na ten drugi stan, ludny, ale pogrążony w problemach gospodarczych od kilku dekad, oraz na ten ostatni, który jest prekursorem progresywizmu w wielu dziedzinach życia w USA, przede wszystkim zaś w podnoszeniu płacy minimalnej i standardów socjalnych.

Tomasz Rysz

fot. Michael Stokes, Wikimedia Commons

5 lipca:

1811 - Kongres zwołany z inicjatywy Simóna Bolívara proklamował w Caracas pełną niezawisłość Wenezueli.

1844 - Powstanie tkaczy śląskich: w Bielawie 3000 tkaczy wdarło się na teren zakładów Christiana Gotloba Dieriga oraz do jego domu. W wyniku interwencji wojska zginęło 11 osób, a 24 zostały ranne.

1862 - Ukazał się pierwszy numer "Ruchu", organu prasowego stronnictwa czerwonych, na łamach którego nawoływano m.in. do utworzenia niepodzielonego na klasy narodu polskiego.

1886 - Urodził się Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.

1902 - Założenie Luksemburskiej Partii Socjaldemokratycznej.

1969 - Zmarł Walter Gropius, architekt modernistyczny, założyciel Bauhausu. Działał w lewicowej Radzie Sztuki Pracowniczej.

1982 - Algieria: W 20. rocznicę uzyskania niepodległości odsłonięto w Algierze Pomnik Chwały i Męczeństwa, zaprojektowany przez polskiego rzeźbiarza Mariana Koniecznego.

2015 - Grecy odrzucili w referendum porozumienie finansowe zaproponowane przez Komisję Europejską, Europejski Bank Centralny i Międzynarodowy Fundusz Walutowy.