Najwyższy wzrost inflacji od ponad 8 lat

[2020-03-14 19:23:29]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w lutym 2020 roku. W stosunku do lutego 2019 roku ceny wzrosły o 4,7%, co oznacza najwyższy wzrost inflacji od ponad 8 lat (od listopada 2011 r.). Względem stycznia bieżącego roku ceny zwiększyły się o 0,7%.

W lutym ceny usług były o 6,4% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 4,1%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 7,5%, a samej żywności o 8,1%. Znacząco wzrosły też ceny Użytkowanie mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,3%, restauracji i hoteli – o 6,3%, edukacji – o 4,9%, zdrowia – o 3,7%. Spadły tylko ceny odzieży i obuwia – o 1,0%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 18,7%, mięsa o 14,0%, w tym mięsa wieprzowego aż o 24,9%, wędlin o 14,1%, mięsa drobiowego – o 7,3%, warzyw – o 8,5%, cukru – o 8,3%, pieczywa – 7,6%, mąki – 7,3%, ryżu – 6,0%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 50,6%.

Piotr Szumlewicz

8 sierpnia:

1848 - Wiosna Ludów: W wyniku zbrojnego powstania Bolonia została wyzwolona spod okupacji austriackiej.

1849 - Powstała Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza Niemiec (SDAP).

1879 - Urodził się Emiliano Zapata, meksykański rewolucjonista, przywódca chłopskiej partyzantki w czasie rewolucji meksykańskiej (1911-1917).

1969 - Włochy: W kilku pociągach w Mediolanie wybuchły bomby podłożone przez skrajnie prawicowych terrorystów.

1976 - Zmarł José Lezama Lima, kubański poeta, prozaik i eseista o orientacji homoseksualnej.

1996 - Zmarł Julian Stryjkowski, polski pisarz pochodzenia żydowskiego. Przed wojną członek Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy. W latach 1935-1936 więziony za przynależność do niej.

2002 - Powstała partia Antyklerykalna Partia Postępu RACJA.