PKW ogłosiła pełną listę kandydatów na prezydenta

[2020-04-09 23:02:59]

Mamy dziesięciu kandydatów, ale wybory może wygrać tylko jeden. W tym pojedynku szanse nie są równe, nie tylko z powodu nierównego dostępu do mediów, pieniędzy, ale też z powodu nowego czynnika, jakim jest obecność nieznanego wirusa i restrykcje wprowadzone przez władze publiczne (czasami absurdalne - jak zakaz wstępu do lasów państwowych czy karanie grzywnami rowerzystów), uniemożliwiające faktycznie wszystkim kandydatom, poza urzędującym prezydentem, prowadzenie realnej (nie tylko wirtualnej, w internecie) kampanii wyborczej. Na marginesie, warto odnotować też, że wyścig o rejestrację na kandydata przegrał Waldemar Witkowski, przewodniczący Unii Pracy.
Z dniem dzisiejszym zakończył się proces rejestracji kandydatów na prezydenta przez Państwową Komisję Wyborczą. Dziesięciu kandydatów zebrało ponad 100 tysięcy podpisów i będą oni widnieć na kartach wyborczych, podczas planowanych na 10 maja wyborów prezydenckich, które mogą jednak z uwagi na epidemię koronawirusa odbyć się później. Nowością tych wyborów może być po raz pierwszy zastosowanie szerokiego głosowania w drodze korespondencyjnej.
W tej chwili kandydatami na prezydenta, legalnymi w świetle prawa, są:
1. Robert Biedroń, popierany przez partie: Wiosna Roberta Biedronia, Sojusz Lewicy Demokratycznej, Lewica Razem i Polska Partia Socjalistyczna;
2. Krzysztof Bosak, popierany przez konfederacyjną partię polityczną Konfederacja Wolność i Niepodległość, w skład której wchodzi m.in. Partia KORWIN i Ruch Narodowy;
3. Andrzej Duda, obecny prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, popierany przez takie partie, jak Prawo i Sprawiedliwość, Solidarna Polska oraz Porozumienie J. Gowina;
4. Szymon Hołownia, były dziennikarz TVN i publicysta katolicki;
5. Marek Jakubiak, przedsiębiorca z branży piwnej, były członek ruchu Kukiz'15, przewodniczący partii politycznej: Federacja dla Rzeczypospolitej;
6. Małgorzata Kidawa-Błońska, popierana przez Koalicję Obywatelska, członkini zarządu Platformy Obywatelskiej,
7. Władysław Kosiniak-Kamysz, przewodniczący Polskiego Stronnictwa Ludowego, popierany również przez ruch Koalicja Polska, złożony z części zwolenników Kukiza oraz byłych parlamentarzystów Platformy Obywatelskiej;
8. Mirosław Piotrowski, przewodniczący partii Ruch Prawdziwa Europa, były członek Ligii Polskich Rodzin, związany z Radiem Maryja;
9. Paweł Tanajno, przedsiębiorca i polityk, w przeszłości związany z takimi partiami lub ruchami, jak Platforma Obywatelska, Ruch Poparcia Palikota, Demokracja Bezpośrednia i Kukiz'15. Podobnie jak Andrzej Duda, również startował w wyborach prezydenckich 2015 roku;
10. Stanisław Żółtek, krakowski polityk Unii Polityki Realnej i innych inicjatyw związanych z Januszem Korwinem-Mikke; silnie poróżniony ze swoim dawnym mentorem i z Konfederacją Wolność i Niepodległość.

Tomasz Rysz

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.