USA: Atak na ambasadę Kuby

[2020-05-01 09:49:31]

W czwartek 30 kwietnia doszło do ataku na ambasadę kubańską w Stanach Zjednoczonych.

Atak na ambasadę Republiki Kuby w Waszyngtonie miał miejsce o godz. 2.10 w nocy. Uzbrojony mężczyzna oddał w kierunku ambasady kilka serii z broni automatycznej. Na szczęście nikt nie ucierpiał. Policja, która przybyła na miejsce już po kilku minutach, szybko obezwładniła i aresztowała zamachowca.

Jak poinformował dziennik "Washington Post" był nim 42-letni Alexander Alazo, mieszkaniec Aubrey w stanie Teksas. W jego samochodzie zaparkowanym przed ambasadą policja znalazła białą maskę oraz flagę amerykańską. Teren ambasady na wszelki wypadek został też sprawdzony przez patrol policji z psami tropiącymi.

Zamachowiec najprawdopodobniej usłyszy zarzuty ataku z zamiarem zabójstwa oraz posiadania niezarejestrowanej broni palnej.

Na atak szybko zareagowały władze kubańskie. Na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych pojawiło się oświadczenie, w którym rząd kubański oczekuje od władz USA przeprowadzenia rzetelnego śledztwa w celu poznania motywów napastnika oraz okoliczności towarzyszących atakowi. Minister spraw zagranicznych Kuby Bruno Rodriguez podkreślił, że obowiązkiem państw jest ochrona akredytowanych dyplomatów i ich obiektów.

Prezydent Donald Trump, który od początku swojej kadencji prowadzi agresywną narrację pod adresem Kuby, w żaden sposób nie odniósł się do ataku.

cc, wch

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.