Koronawirus w Polsce - stan obecny (30.05.2020)

[2020-05-03 13:23:21]

W sobotę odnotowano 416 nowych przypadków zakażenia. Łączna liczba osób zakażonych koronawirusem w Polsce to – według danych Ministerstwa Zdrowia – 23 571. Liczba ofiar śmiertelnych COVID-19 wzrosła do 1061. Oficjalna liczba wyleczonych to 11 016. Przeprowadzono łącznie 899 069 testów.

Największy dobowy przyrost nowych zakażeń odnotowano w Polsce 12 maja - było to 556 przypadków. Największy dobowy przyrost zmarłych odnotowano natomiast 24 kwietnia - 40 osób.

Najnowsze rozporządzenie rządu, które weszło w życie 30 maja, wprowadziło tzw. IV etap "odmrażania" gospodarki i życia społecznego. Zniesiono w nim obowiązek noszenia maseczek w otwartych przestrzeniach, a także limity osób robiących jednocześnie zakupy w sklepach, modlących się w świątyniach czy przebywających w lokalach gastronomicznych.

Zmieniono także zasady korzystania z transportu zbiorowego. Od 1 czerwca w pojazdach będą mogły być zajęte albo wszystkie miejsca siedzące (bez stojących), albo połowa wszystkich dostępnych miejsc (siedzących i stojących). Wcześniej taka zmiana nie była zapowiadana.

wch

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.

2020 - Trybunał Konstytucyjny orzekł, że możliwość aborcji z powodu ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu jest niezgodna z Konstytucją RP, co wywołało protesty osób niezgadzających się z tym wyrokiem.