USA: Gwa速owne protesty w ca造m kraju

[2020-05-30 17:39:43]

W dziesi徠kach ameryka雟kich miast mia造 miejsce protesty po 鄉ierci George’a Floyda w Minnesocie, kt鏎y 25 maja zmar w rezultacie aresztowania. Policjant Derek Chauvin, kt鏎y go dokona przez niemal 9 minut kl璚za na szyi zatrzymanego, pomimo jego b豉ga. W pi徠ek postawiono mu zarzut morderstwa trzeciego stopnia.

Kolejnych 500 穎軟ierzy Gwardii Narodowej zosta這 skierowanych do Minneapolis i pobliskich miast.

Burmistrz Atlanty Keisha Lance Bottoms (D) bezskutecznie apelowa豉 o spok鎩. W sobot rano gubernator Georgii Brian Kemp (R) og這si stan wyj徠kowy i wezwa na pomoc Gwardi Narodow, po tym gdy w Atlancie dosz這 do zamieszek, grabie篡 i podpale.

S逝瘺y by造 w stanie gotowo軼i tak瞠 w Waszyngtonie, gdzie t逝m przed Bia造m Domem skandowa has豉 przeciwko prezydentowi Donaldowi Trumpowi. Niekt鏎zy protestuj帷y pr鏏owali sforsowa ustawione bariery i rzucali butelkami i innymi przedmiotami w policj, kt鏎zy odpowiedzia豉 gazem pieprzowym.

Policja poinformowa豉, 瞠 ​​w centrum Detroit zabito w nocy 19-latka, kt鏎y strzela w t逝m protestuj帷ych.

W stolicy Wirginii Richmond podpalono radiow霩 przed komend policji oraz autobusy miejskie. Rozruchy mia造 te miejsce w Nowym Jorku.

Demonstranci na Zachodnim Wybrze簑 zablokowali autostrady w Los Angeles i Oakland.

W Portland w Oregonie, w pi徠ek wieczorem, protestuj帷y zaatakowali na komend policji i podpalili budynek. ​​Dziesi徠ki ludzi wtargn窸o si do centrum handlowego Pioneer Place.

Oko這 1000 protestuj帷ych w Oakland w Kalifornii wybija這 szyby. Kilku policjant闚 zosta這 rannych.

Policja poinformowa豉, 瞠 ​​kilku demonstrant闚 zatrzymano w Los Angeles.

W San Jose w Dolinie Krzemowej protestuj帷y wielokrotnie starli si z policj Krzemowej, kt鏎a odpowiedzia豉 granatami hukowymi i gumowymi kulami.

*

Sekcja zw這k zmar貫go George'a Floyda wykaza豉, 瞠 46-latek by zaka穎ny koronawirusem.

goniec, wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Do嗆 lekcewa瞠nia pracownik闚 bud瞠t闚ki!
Warszawa, ul. 安i皻okrzyska 12
8 wrze郾ia (pi徠ek), godz. 11.00-14.00
Wsp鏊ny op鏎 wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszy雟ka 56
4 pa寮ziernika (poniedzia貫k), godz. 18.00
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y

Wi璚ej og這sze...

16 pa寮ziernika:

1854 - W Pradze urodzi si Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papie瞠m marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gda雟ku urodzi si Gnter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. 穎軟ierzy Chi雟kiej Robotniczo-Ch這pskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpocz窸o tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiaj帷ego post瘼ow inteligencj; prezesem zosta Mieczys豉w Micha這wski.

1983 - Zmar Willi Ritschard, polityk szwajcarski, cz這nek Szwajcarskiej Rady Zwi您kowej (rz康u) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojow Nagrod Nobla otrzyma Desmond Tutu, po逝dniowoafryka雟ki biskup anglika雟ki, dzia豉cz na rzecz praw cz這wieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik ma鹵e雟tw homoseksualnych.