Wybory prezydenckie, kampania i podsumowanie sondaży z maja

[2020-06-04 09:47:59]

Maj bieżącego roku przyniósł znaczące ograniczenie restrykcji państwowych spowodowanych rozprzestrzenianiem się wirusa COVID-19 w populacji polskiej. Po nieodbytych wyborach w dniu 10 maja, Sejm i Senat pracowały nad nowymi warunkami odbycia się ponownie wyborów prezydenckich, których efektem jest możliwość zorganizowania wyborów zarówno w formie tradycyjnej, jak i korespondencyjnej. Po decyzji premiera Mateusza Morawieckiego, przyjęto oświadczenie PKW o niemożności przeprowadzenia wyborów. Na tej podstawie Elżbieta Witek pełniąca funkcję marszałka Sejmu ogłosiła datę wyborów parlamentarnych na 28 czerwca b.r. Maj przyniósł też zmianę kandydatury w szeregach Koalicji Obywatelskiej. Małgorzata Kidawa-Błońska zrezygnowała z kandydowania, w jej miejsce został natomiast wyłoniony Rafał Trzaskowski, pełniący obecnie funkcję Prezydenta Warszawy. Zmiana ta była korzystna dla Koalicji Obywatelskiej, ponieważ Trzaskowski zdobył w krótkim czasie średnio 3-4 razy większe poparcie niż Kidawa-Błońska zdobywała w sondażach kwietniowych. Wzrost poparcia dla Trzaskowskiego wchłonął nie tylko elektorat byłej kandydatki KO, ale zaktywizował również elektorat, który w kwietniu deklarował wycofanie się z oddania głosu, jeśli wybory miałyby się odbyć drogą korespondencyjną. Znaczące ubytki sondażowe, kosztem rosnącej pozycji Trzaskowskiego, odnotowali natomiast Władysław Kosiniak-Kamysz i Robert Biedroń. W maju średnia wyników dla 10 kandydatów według uśrednionych sondaży z 11 badań CATI (wykonanych telefonicznie) wygląda następująco:
- Andrzej Duda 45,5%,
- Rafał Trzaskowski 20,5%,
- Szymon Hołownia 14%,
- Władysław Kosiniak-Kamysz 8%,
- Krzysztof Bosak 7%,
- Robert Biedroń 4%,
- Paweł Tanajno 0,5%,
- Stanisław Żółtek 0,2%,
- Marek Jakubiak 0,2%,
- Mirosław Piotrowski 0,1%.

Tomasz Rysz

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.

2020 - Trybunał Konstytucyjny orzekł, że możliwość aborcji z powodu ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu jest niezgodna z Konstytucją RP, co wywołało protesty osób niezgadzających się z tym wyrokiem.