Wciąż znaczny wzrost cen

[2020-06-15 12:21:38]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w maju 2020 roku. W stosunku do maju 2019 roku ceny wzrosły o 2,9%. Względem kwietnia bieżącego roku ceny zmniejszyły się o 0,2%.

W maju ceny usług były o 7,1% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,4%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,2%, a samej żywności o 6,5%. Znacząco wzrosły też koszty użytkowania mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,5%h, restauracji i hoteli – o 6,0%, zdrowia – o 5,7%, edukacji – o 4,8%. Spadły ceny transportu – o 12,8% oraz odzieży i obuwia – o 4,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 27,9%, pieczywa – 8,9%, ryżu – 7,8%, mleka – 7,6%, mięsa – 7,1%, w tym wędlin – 11,3%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 53,2% oraz usług finansowych świadczonych przez banki i inne instytucje – o 39,3%.

Piotr Szumlewicz

Kto w Europie głosuje na lewicę?
online
22 września (wtorek), godz. 18.30
Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.