Sondaż: Hołownia spycha Lewicę z podium

[2020-07-06 14:01:03]

Dwa sondaże preferencji partyjnych Polaków opublikowane na początku lipca wróżą Lewicy diametralnie odmienne rezultaty. Według sondażu Social Changes dla portalu wPolityce.pl, Lewica jest na fali wznoszącej i może liczyć na 14-procentowe poparcie. Natomiast według dzisiejszego badania IBRIS dla Onet.pl wynika, że Lewica traci miejsce na podium na rzecz nowego ruchu Szymona Hołowni.

Ten drugi sondaż może potwierdzać obawy lewicowych obserwatorów sceny politycznej, że odpływ wyborców od kandydata Lewicy w pierwszej turze wyborów prezydenckich Roberta Biedronia, może przełożyć się na perspektywy wyborcze całej formacji. Z badań wynika, że ogromna część ludzi, którzy w ubiegłorocznych wyborach parlamentarnych poparli Lewicę, w wyborach prezydenckich zdecydowała się oddać głos na faworyta opozycji Rafała Trzaskowskiego (KO), ale także Hołownię. Wynik ruchu Hołowni w rankingu IBRIS (11,9 proc.) jest wprawdzie nieznacznie niższy od jego rezultatu w wyborach prezydenckich, ale daje mu wyraźną przewagę nad Lewicą (7,3 proc.). W porównaniu z majowym rankingiem tej samej pracowni Lewica straciła 1 punkt procentowy.

Żaden z sondaży nie przynosi niespodzianek na czele stawki - Prawo i Sprawiedliwość wciąż jest liderem z przewidywanym poparciem około 40 proc. wyborców. Koalicja Obywatelska mogłaby liczyć na głosy 23-25 proc. Polaków.

Krzysztof Kobrzak

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.