Burmistrzowie odmawiają udziału w szczycie w Arabii Saudyjskiej

[2020-10-03 23:24:21]

Burmistrz Londynu, Sadiq Khan, odmówił udziału i wysłania przedstawiciela na międzynarodowy szczyt Urban 20, który odbywa się w Rijadzie, stolicy Arabii Saudyjskiej, w ramach przewodniczenia grupie G20.

Odmowę poprzedziły kilkudniowe protesty organizacji Freedom Forward i Codepink, które miały nagłośnić los, jaki spotyka więźniów politycznych w Arabii Saudyjskiej oraz zbrodnie wojenne popełniane przez żołnierzy tego kraju w Jemenie.

Po tych protestach Khan poinstruował londyńskich urzędników, by nie dołączali do wydarzenia nawet wirtualnie. Stwierdził, że nie chce, by w jakikolwiek sposób uznano, że wspiera on działania władz saudyjskich.

Podobnie uczynili burmistrzowie innych wielkich miast: Paryża, Nowego Jorku czy Los Angeles: Anne Hidalgo, Bill de Blasio (D) i Eric Garcetti (D).

Burmistrzyni Paryża, Anne Hidalgo z Partii Socjalistycznej, przypomniała, że nie może nawet rozważać wyjazdu do Arabii Saudyjskiej, póki więzi ona działaczkę na rzecz praw kobiet, Loujain al-Hathloul, która jest honorową obywatelką stolicy Francji od 2019 r. Została aresztowana za próby podważenia bezpieczeństwa i stabilności królestwa Arabii Saudyjskiej oraz próby podważenia jedności narodowej.

i, wch

DLACZEGO SOCJALIŚCI SĄ ZA ŚWIATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 października (środa), godz. 18.30

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1869 - Zmarł Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1940 - W Vágur urodziła się Marita Petersen, nauczycielka, premier Wysp Owczych w latach 1993-94, działająca z ramienia Partii Socjaldemokratycznej (Javnaðarflokkurin).

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w USA Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.