Powsta豉 komisja m這dych Zwi您kowej Alternatywy

[2020-10-05 00:49:59]

Uchwa陰 zarz康u Zwi您kowej Alternatywy powsta豉 Komisja M這dych zwi您ku.

Komisja M這dych Zwi您kowej Alternatywy to organizacja m這dzie穎wa, kt鏎ej celem jest rozpowszechnianie idei zwi您k闚 zawodowych i solidarno軼i pracowniczej. Powsta豉 ona dzi瘯i inicjatywie os鏏 pracuj帷ych, z kt鏎ych wiele dzia豉這 wcze郾iej w 鈔odowiskach lewicy parlamentarnej oraz na orbicie r騜nych central zwi您kowych. U鄉ieciowienie, elastyczno嗆 oraz niepewno嗆 zatrudnienia, jak i brak pe軟ego zaanga穎wania dotychczas dzia豉j帷ych zwi您k闚 zawodowych w polsk debat publiczn, by造 powodami utworzenia odr瑿nej komisji w ramach naszego zwi您ku.

Za這瞠niem Komisji jest reprezentowanie g這su m這dych pracownik闚 i zwi您kowc闚. Celem organizacji jest tworzenie nowej przestrzeni dzia豉nia dla os鏏 dopiero wchodz帷ych na dzisiejszy dziki i rozregulowany rynek pracy. Komisja M這dych b璠zie miejscem dyskusji o gospodarce, roli pracownik闚 i zwi您k闚 zawodowych. Nasi dzia豉cze oraz nasze dzia豉czki b璠 prowadzi szkolenia z wiedzy o dzia豉niu rynku pracy, taktykach i strategiach walki pracowniczej.

Aktywno嗆 Komisji M這dych nie b璠zie mia豉 jednak charakteru tylko edukacyjnego, swoim codziennym dzia豉niem b璠zie ona wspiera inicjatywy podejmowane przez Zwi您kow Alternatyw, oraz podmioty w niej uczestnicz帷e. B璠zie ona organizowa demonstracje propracownicze, pikiety, happeningi, akcje solidarno軼iowe. Cz這nkowie komisji m這dych bior mi璠zy innymi udzia w protestach przeciwko nominacji Przemys豉wa Czarnka na ministra edukacji i nauki. Zwi您ek b璠zie te organizowa dla nich szkolenia z zakresu prawa pracy.

Przewodnicz帷ym Komisji M這dych Zwi您kowej Alternatywy zosta Wojciech υbodzi雟ki, a w zarz康zie nowej organizacji m這dzie穎wej s te Mateusz Jurewicz, Nadia Oleszczuk i Karolina Kulpa.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

16 kwietnia:

1775 - Urodzi si Wojciech Gutkowski, in篡nier wojskowy, uczestnik insurekcji ko軼iuszkowskiej i wojen napoleo雟kich, autor o鈍ieceniowej utopii "Podr騜 do Kalopei", w kt鏎ej opisa nierzeczywiste, demokratyczne spo貫cze雟two.

1844 - W Pary簑 urodzi si Anatol France, poeta, powie軼iopisarz i krytyk francuski o post瘼owych pogl康ach; laureat Nagrody Nobla.

1889 - W Londynie urodzi si Charles Chaplin, re篡ser, scenarzysta, aktor, producent filmowy i kompozytor muzyki do swoich film闚; jeden z najwybitniejszych artyst闚 w historii kina.

1896 - W Moine演i urodzi si Tristan Tzara, francuski malarz i eseista pochodzenia rumu雟kiego, tw鏎ca dadaizmu, zwolennikiem marksizmu, wst徙i w 1937 r. do FPK, bra udzia w hiszpa雟kiej wojnie domowej, a w czasie II wojny 鈍iatowej w Resistance.

1919 - W Warszawie odby si zjazd Zwi您ku Polskiej M這dzie篡 Socjalistycznej; przewodnicz帷ym Komitetu Centralnego wybrano Stanis豉wa Dubois.

1920 - Pocz徠ek 10-dniowego strajku ekonomicznego 50 tys. w堯kniarzy okr璕u 堯dzkiego, 砰rardowa, Zawiercia i Cz瘰tochowy.

1934 - W Zawierciu urodzi豉 si Halina Snopkiewicz, post瘼owa powie軼iopisarka, t逝maczka, autorka powie軼i dla m這dzie篡.

1936 - "Krwawy czwartek" we Lwowie: w czasie pogrzebu zabitego przez policj bezrobotnego Antoniego Kozaka policja zabi豉 49 demonstrant闚.

2020 - W Oviedo zmar na COVID-19 Luis Seplveda, chilijski pisarz, dziennikarz, re篡ser i scenarzysta filmowy, aktywista polityczny i ekologiczny.