Powsta豉 komisja m這dych Zwi您kowej Alternatywy

[2020-10-05 00:49:59]

Uchwa陰 zarz康u Zwi您kowej Alternatywy powsta豉 Komisja M這dych zwi您ku.

Komisja M這dych Zwi您kowej Alternatywy to organizacja m這dzie穎wa, kt鏎ej celem jest rozpowszechnianie idei zwi您k闚 zawodowych i solidarno軼i pracowniczej. Powsta豉 ona dzi瘯i inicjatywie os鏏 pracuj帷ych, z kt鏎ych wiele dzia豉這 wcze郾iej w 鈔odowiskach lewicy parlamentarnej oraz na orbicie r騜nych central zwi您kowych. U鄉ieciowienie, elastyczno嗆 oraz niepewno嗆 zatrudnienia, jak i brak pe軟ego zaanga穎wania dotychczas dzia豉j帷ych zwi您k闚 zawodowych w polsk debat publiczn, by造 powodami utworzenia odr瑿nej komisji w ramach naszego zwi您ku.

Za這瞠niem Komisji jest reprezentowanie g這su m這dych pracownik闚 i zwi您kowc闚. Celem organizacji jest tworzenie nowej przestrzeni dzia豉nia dla os鏏 dopiero wchodz帷ych na dzisiejszy dziki i rozregulowany rynek pracy. Komisja M這dych b璠zie miejscem dyskusji o gospodarce, roli pracownik闚 i zwi您k闚 zawodowych. Nasi dzia豉cze oraz nasze dzia豉czki b璠 prowadzi szkolenia z wiedzy o dzia豉niu rynku pracy, taktykach i strategiach walki pracowniczej.

Aktywno嗆 Komisji M這dych nie b璠zie mia豉 jednak charakteru tylko edukacyjnego, swoim codziennym dzia豉niem b璠zie ona wspiera inicjatywy podejmowane przez Zwi您kow Alternatyw, oraz podmioty w niej uczestnicz帷e. B璠zie ona organizowa demonstracje propracownicze, pikiety, happeningi, akcje solidarno軼iowe. Cz這nkowie komisji m這dych bior mi璠zy innymi udzia w protestach przeciwko nominacji Przemys豉wa Czarnka na ministra edukacji i nauki. Zwi您ek b璠zie te organizowa dla nich szkolenia z zakresu prawa pracy.

Przewodnicz帷ym Komisji M這dych Zwi您kowej Alternatywy zosta Wojciech υbodzi雟ki, a w zarz康zie nowej organizacji m這dzie穎wej s te Mateusz Jurewicz, Nadia Oleszczuk i Karolina Kulpa.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

DLACZEGO SOCJALI列I S ZA 名IATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 pa寮ziernika (鈔oda), godz. 18.30
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

21 pa寮ziernika:

1868 - W Kucharach urodzi si Stanis豉w (Salomon) Posner, dzia豉cz socjalistyczny i publicysta; wicemarsza貫k Senatu i wiceprzewodnicz帷y TUR.

1869 - Zmar Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1902 - USA: Zako鎍zy si 5-miesi璚zny strajk g鏎nik闚 zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu wi瞛ienia Karol Liebknecht stan掖 na czele Zwi您ku Spartakusa.

1920 - W Czechos這wacji ukaza si pierwszy numer dziennika "Rud Pr嫛o", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uzna豉 mo磧iwo嗆 wsp馧pracy z KPP.

1940 - W V墔ur urodzi豉 si Marita Petersen, nauczycielka, premier Wysp Owczych w latach 1993-94, dzia豉j帷a z ramienia Partii Socjaldemokratycznej (Javnaðarflokkurin).

1941 - W Londynie zmar Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwo軼i w rz康zie W. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy g這suj; zwyci瘰two wyborcze komunist闚 (26 proc. g這s闚).

1956 - W豉dys豉w Gomu趾a zosta I sekretarzem KC PZPR i rozpocz掖 cze軼iow reform systemu.

1961 - W Belmont w USA Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, dzia豉cz ruchu robotniczego, atakowa zar闚no leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysi璚y demonstrant闚 protestowa這 w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; dosz這 do star z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema zosta premierem W這ch.