Stanowisko Redakcji "Bez Dogmatu" w sprawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego

[2020-10-25 12:15:52]

Gdyby nie zakaz aborcji, nie byłoby nas tutaj. „Bez Dogmatu” powstało w 1993 r. po to, by walczyć z nowo wprowadzonym zakazem aborcji. Ten zakaz, który nazwano „kompromisem aborcyjnym”, jawił się nam jako barbarzyństwo. Podobnie uważała zresztą wtedy większość Polaków i Polek. A jednak zakaz ten przetrwał 27 lat tylko po to, by barbarzyństwo zastąpione zostało instytucjonalnym sadyzmem. Przez wszystkie te lata domagaliśmy się prawa do bezpiecznej aborcji w każdym numerze, do znudzenia i jeszcze raz. Dobrze pamiętamy ekumenicznych moralistów z „Gazety Wyborczej” kupczących prawami kobiet; szanownych profesorów Zolla i Rzeplińskiego zwalczających te prawa w togach; Leszka Millera, który złożył je na ołtarzu europejskiego porozumienia z Kościołem; lewicowych publicystów od „niestraszenia PiS-em”; liberałów zawsze usłużnych wobec kleru. Owszem, oskarżamy Was wszystkich i każdego z osobna. Ale to teraz nie ma znaczenia. Nawróćcie się. Prawo kobiet do kontroli nad ciałem powinno stać się brzegowym postulatem wszystkich sił demokratycznych występujących przeciw fundamentalistycznej dyktaturze. Nie ma już nic do stracenia, bo nie ma się dokąd cofnąć. Tak jak pierwszy zakaz aborcji był grzechem pierworodnym polskiej demokracji, tak zakaz drugi jest jej żałobnym trenem. Point de reveries Monsieurs et Dammes! Rządzi nami grupa zdolnych do wszystkiego łajdaków.

Redakcja "Bez Dogmatu"

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.