Duże zróżnicowanie w poziomie PKB i konsumpcji między krajami należącymi do UE

[2020-12-28 01:31:08]

Eurostat podał porównawcze dane na temat wskaźnika PKB na osobę (mierzonego w parytecie siły nabywczej) w Unii Europejskiej w 2019 roku.

Zgodnie z raportem największe PKB w UE mają Luksemburg – 260% średniej unijnej, Irlandia – 193%, Dania – 130, Holandia – 128, Austria – 126%, Niemcy – 120%, Szwecja – 119%. Wysoki poziom PKB na osobą mają kraje europejskie spoza UE: Szwajcaria – 158%, Norwegia – 147% i Islandia – 126%.

Najmniejszy PKB na osobę w ubiegłym roku miały Bułgaria – 53%, Chorwacja – 65%, Grecja – 67%, Łotwa – 69%, Rumunia i Słowacja – po 70%, Polska i Węgry – po 73%.

Eurostat przedstawił też porównawcze dane dotyczące indywidualnej konsumpcji w krajach UE. Tutaj również przewodzi Luksemburg – 135% średniej unijnej, Niemcy – 122%, Austria – 118%, Dania – 116%, Belgia i Holandia – po 114% Finlandia – 113%. Również na tym polu wysokie wskaźniki mają Norwegia – 131%, Szwajcaria – 124% i Islandia – 116%.

Najniższą konsumpcję mają Bułgaria – 58%, Chorwacja – 66%, Węgry – 67, Słowacja – 69, Łotwa – 71%, Estonia – 76%, Grecja – 78%, Rumunia i Polska – po 79%.

Piotr Szumlewicz

16 stycznia:

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.