Najnowsze sondaże wyborcze (styczeń 2021)

[2021-01-19 11:06:07]

Najnowsze sondaże polityczne, odrzucające skrajne wyniki niepasujące do większości trendów, przynoszą ustabilizowany poziom poparcia dla czołowych sił politycznych obecnych w Sejmie oraz trzecie miejsce na podium dla pozaparlamentarnego* ruchu Polska 2050 związanego z Szymonem Hołownią.

Rządzące Prawo i Sprawiedliwość otrzymuje 39,6% w sondażu Estymatora, natomiast w średniej styczniowych sondaży publikowanej przez portal ewybory.eu dostaje ono 35,2%.

Na drugim miejscu znajduje się czołowa parlamentarna siła opozycyjna, czyli Koalicja Obywatelska. W sondażu Estymatora otrzymuje ona 22,1%, natomiast jej średnia sondażowa z ostatniego miesiąca wg ewybory.eu wynosi 20,5%.

Trzecie miejsce ciągle przyznaje się w sondażach ruchowi Polska 2050, pomimo że niewiele wiadomo o jego strukturach w terenie, zwłaszcza że panująca pandemia jej budowie nie sprzyja. Wg Estymatora ruch Hołowni może liczyć na 12,9%, tymczasem średnia sondażowa w styczniu wynosi dla niego aż 16%.

Na czwartym miejscu w sondażowej kolejce znajduje się parlamentarna Lewica, czyli blok grupujący SLD, Wiosnę i Partię Razem. Lewicowy blok może liczyć na 10,2% wg Estymatora oraz mniej, bo 8,4% średniej sondażowej wg portalu ewybory.eu.

Piąte miejsce sondaże dają Konfederacji Wolność i Niepodległość, sojuszowi nacjonalistów, skrajnych tradycjonalistów i korwinowskich libertariańskich paleokonserwatystów. Estymator daje im 6% poparcia, natomiast ich średnia sondażowa w styczniu to 6,5%.

Na szóstym miejscu w zestawieniu znajduje się Polskie Stronnictwo Ludowe. Estymator daje mu 6,6%, ale średnia sondażowa ze stycznia daje mu ledwie 4,2% w związku z czym PSL należy uznać za słabsze sondażowo niż Konfederację. Pozostawiony poza koalicją z PSL ruch Kukiz'15 może liczyć na zaledwie 1% poparcia wg Estymatora. Średnia styczniowych sondaży jest dla niego łaskawsza dając mu 2,3% głosów.

-----
* Polska 2050 nie startowała w ostatnich wyborach parlamentarnych, ponieważ ruch ten powstał dopiero rok później. W Sejmie zasiadają jednak dwie posłanki Polska 2050, które zostały wybrane z list Lewicy (Hanna Gill-Piątek) i Koalicji Obywatelskiej (Joanna Mucha).

Tomasz Rysz

25 lutego:

1921 - Utworzono Gruzińską SRR.

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.