Najnowsze sondaże wyborcze (styczeń 2021)

[2021-01-19 11:06:07]

Najnowsze sondaże polityczne, odrzucające skrajne wyniki niepasujące do większości trendów, przynoszą ustabilizowany poziom poparcia dla czołowych sił politycznych obecnych w Sejmie oraz trzecie miejsce na podium dla pozaparlamentarnego* ruchu Polska 2050 związanego z Szymonem Hołownią.

Rządzące Prawo i Sprawiedliwość otrzymuje 39,6% w sondażu Estymatora, natomiast w średniej styczniowych sondaży publikowanej przez portal ewybory.eu dostaje ono 35,2%.

Na drugim miejscu znajduje się czołowa parlamentarna siła opozycyjna, czyli Koalicja Obywatelska. W sondażu Estymatora otrzymuje ona 22,1%, natomiast jej średnia sondażowa z ostatniego miesiąca wg ewybory.eu wynosi 20,5%.

Trzecie miejsce ciągle przyznaje się w sondażach ruchowi Polska 2050, pomimo że niewiele wiadomo o jego strukturach w terenie, zwłaszcza że panująca pandemia jej budowie nie sprzyja. Wg Estymatora ruch Hołowni może liczyć na 12,9%, tymczasem średnia sondażowa w styczniu wynosi dla niego aż 16%.

Na czwartym miejscu w sondażowej kolejce znajduje się parlamentarna Lewica, czyli blok grupujący SLD, Wiosnę i Partię Razem. Lewicowy blok może liczyć na 10,2% wg Estymatora oraz mniej, bo 8,4% średniej sondażowej wg portalu ewybory.eu.

Piąte miejsce sondaże dają Konfederacji Wolność i Niepodległość, sojuszowi nacjonalistów, skrajnych tradycjonalistów i korwinowskich libertariańskich paleokonserwatystów. Estymator daje im 6% poparcia, natomiast ich średnia sondażowa w styczniu to 6,5%.

Na szóstym miejscu w zestawieniu znajduje się Polskie Stronnictwo Ludowe. Estymator daje mu 6,6%, ale średnia sondażowa ze stycznia daje mu ledwie 4,2% w związku z czym PSL należy uznać za słabsze sondażowo niż Konfederację. Pozostawiony poza koalicją z PSL ruch Kukiz'15 może liczyć na zaledwie 1% poparcia wg Estymatora. Średnia styczniowych sondaży jest dla niego łaskawsza dając mu 2,3% głosów.

-----
* Polska 2050 nie startowała w ostatnich wyborach parlamentarnych, ponieważ ruch ten powstał dopiero rok później. W Sejmie zasiadają jednak dwie posłanki Polska 2050, które zostały wybrane z list Lewicy (Hanna Gill-Piątek) i Koalicji Obywatelskiej (Joanna Mucha).

Tomasz Rysz

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.