Kosowo: Lewicowa opozycja wygrała wybory parlamentarne

[2021-02-15 14:53:45]

Przedterminowe wybory parlamentarne w Kosowie wygrała lewicowa partia Vetëvendosje (Samostanowienie), będąca dotąd w opozycji.

Vetëvendosje zdobyło aż 47,85 proc. głosów, zdecydowanie pokonując pozostałe ugrupowania. Na kolejnych miejscach znalazły się: konserwatywna, nacjonalistyczna Demokratyczna Partia Kosowa (PDK) z wynikiem 17,4 proc. głosów, liberalna Demokratyczna Liga Kosowa (LDK) - 13,1 proc., nacjonalistyczny Sojusz na rzecz Przyszłości Kosowa (AAK) zdobył 7,4 proc. głosów, Lista Serbska - 5,5 proc., Inicjatywa Socjaldemokratyczna (NISMA) - 2,6 proc.

Decyzja o przedterminowych wyborach zapadła po tym, jak 21 grudnia 2020 r. tamtejszy Trybunał Konstytucyjny orzekł, iż powołanie dotychczasowego rządu przez parlament w czerwcu, odbyło się z naruszeniem prawa.

Rząd ten, w którym premierem był Avdullah Hoti (LDK), wybrano po upadku wcześniejszego gabinetu, kierowanego przez Albina Kurtiego, lidera zwycięskiej teraz partii.

To wielkie zwycięstwo jest szansą na zapoczątkowanie zmian, których chcemy - podsumował wynik wyborów Kurti.

Vetëvendosje rozpoczęło działalność w 2005 r. jako ruch protestujący przeciwko lokalnym elitom i międzynarodowym wpływom w Kosowie. Do parlamentu po raz pierwszy weszło w 2011 r. Deklaruje przeprowadzenie reform, które mają pomóc krajowi wyjść z kryzysu. Określa się jako antyestablishmentowe i oskarża byłych przywódców Kosowa o złe zarządzanie krajem przez pierwsze lata od ogłoszenia niepodległości.

Kurti zdobył popularność wśród wyborców m.in. dzięki zapowiadanej walce z korupcją. Znany jest też ze zdecydowanego stanowiska wobec relacji z Serbią, która nie uznaje Kosowa za niepodległe państwo. Opowiada się przeciwko zawarciu kompromisowego porozumienia z Belgradem.

wch

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.