Rekord liczby zakażeń koronawirusem (stan na 25.03.)

[2021-03-03 13:31:21]

35 143 – taką, rekordową od początku pandemii liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Zmarły 443 zakażone osoby - podało Ministerstwo Zdrowia.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw: mazowieckiego (5264), śląskiego (5095), wielkopolskiego (4141), dolnośląskiego (2876), małopolskiego (2826), pomorskiego (2625), kujawsko-pomorskiego (1940), łódzkiego (1872), podkarpackiego (1716), zachodniopomorskiego (1113), lubelskiego (1073), warmińsko-mazurskiego (1067), lubuskiego (874), świętokrzyskiego (822), opolskiego (694), podlaskiego (529). 616 zakażeń to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 2 189 966. Zmarło w sumie 51 305 osób zakażonych. Liczba zgonów z powodu COVID-19 znowu wzrasta. W pierwszych miesiącach tego roku notuje się śmiertelność wyższą o 20-30 proc.

Ministerstwo Zdrowia podało, że w całym kraju zajęte było 27 779 łóżek przeznaczonych dla chorych z COVID-19, a w użyciu było 2 730 respiratorów. 461 317 osób miały zaleconą kwarantannę.

Od 20 marca do 9 kwietnia Polsce będą obowiązywać restrykcje:
▪️ Zamknięte galerie handlowe z wyjątkiem sklepów spożywczych, aptek czy drogerii oraz takich usług jak np. fryzjer czy banki.
▪️ Zamknięte hotele i miejsca noclegowe z wyjątkiem hoteli robotniczych, a także noclegi świadczone w ramach podróży służbowej.
▪️ Zamknięte siłownie, kluby fitness i solaria.
▪️ Zamknięte kina, teatry, filharmonii, opery, muzea.
▪️ Zamknięte boiska, orliki itp.
▪️ Zamknięte stoki narciarskie.
▪️ Zamknięte baseny, aquaparki.
▪️ Zamknięte korty tenisowe.
▪️ Uczniowie klas podstawowych I-III wracają do nauki zdalnej.

wch, pś

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.