Manifestacje poparcia dla Palestyńczyków

[2021-05-17 09:40:58]

Tysiące ludzi demonstrowało w sobotę m.in. w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji, Hiszpanii, Grecji, Włoszech i Polsce, wyrażając solidarność z palestyńskimi ofiarami izraelskich nalotów w Strefie Gazy.

Największa propalestyńska manifestacja odbyła się w Londynie, gdzie pod Marble Arch zebrało się co najmniej kilkadziesiąt tysięcy osób. Organizatorzy przekonywali, że mogło być ich nawet 150 tys. Skandowano „Stop bombardowaniu Gazy!” oraz „Wolna Palestyna!”, ale demonstracja przebiegła spokojnie.

Inaczej było w Berlinie, gdzie protestowano przede wszystkim w zamieszkałej głównie przez tureckich i arabskich imigrantów dzielnicy Neukölln. Krzyczano tam nie tylko o wsparciu dla Palestyńczyków, ale także nawoływano do bojkotu Izraela i izraelskich produktów. W pilnującą protestu policję rzucano butelkami i kamieniami. Kilkoro manifestantów zostało zatrzymanych.

Protestowano także w Hamburgu, Frankfurcie oraz Lipsku, ale było tam już spokojnie.

We Włoszech największy protest odbył się w Rzymie. Pod bazyliką Santa Maria Maggiore zebrało się kilkaset osób z palestyńskimi flagami i hasłami takimi jak: „Nie musisz być muzułmaninem, aby wspierać Palestynę!”.

W Atenach manifestanci przyszli pod ambasadę USA. Wzywano amerykańskie władze do wycofania wsparcia dla Izraela w konflikcie z Palestyńczykami. Policja do rozpędzenia wzburzonego tłumu użyła armatek wodnych.

Podobne manifestacje odbyły się również m.in. Paryżu, Madrycie i Warszawie (na zdjęciu).

aw, wch

fot. strajk.eu

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

1951 - Urodził się Pedro Almodovar, hiszpański reżyser filmowy.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.