Peru: Nowy prezydent i premier

[2021-07-31 20:38:01]

28 lipca Pedro Castillo został zaprzysiężony na prezydenta Republiki Peru.

Następnego dnia Castillo desygnował na stanowisko premiera Peru deputowanego do Kongresu (jednoizbowego parlamentu) Guido Bellido (na zdjęciu), członka partii Perú Libre (Wolne Peru), określającej się jako marksistowsko-leninowska.

Zaprzysiężenie Bellido odbyło się w mieście Ayacucho, w którym Castillo wygrał z dużą przewagą.

42-letni Guido Bellido posiada tytuł licencjata inżynierii elektronicznej oraz tytuł magistra ekonomii ze specjalizacją w zarządzaniu publicznym i rozwoju regionalnym. Ostatnio pracował dla rządowego biura statystycznego. Do 2018 r. był członkiem partii Arriba Peru Adelante, gdzie pełnił funkcję przedstawiciela prawnego, a później wstąpił do partii Wolne Peru, w której sprawował funkcję regionalnego sekretarza generalnego w Cuzco.

Liderem Wolnego Peru jest marksista Vladimir Cerron, zwolennik rządów na Kubie i w Wenezueli. Z powodu postawionych mu zarzutów korupcyjnych nie mógł kandydować w wyborach prezydenckich ani objąć rządowego stanowiska.

rp, wch

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.