OPZZ chce odmrożenia płac i 12% podwyżki dla budżetówki

[2021-08-05 15:35:08]

Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych skierowało do prezydenta Andrzeja Dudy list otwarty, w którym apeluje aby wsparł on postulaty związkowców trzech największych central: rezygnację z planowanego zamrożenia płac w budżetówce i podwyżki na poziomie 12 proc.

Jeżeli kondycja budżetu państwa rzeczywiście jest tak dobra, to powinno to skutkować wyższymi płacami także dla ponad 560 tys. pracowników sektora publicznego, bez których polskie państwo nie byłoby w stanie funkcjonować – napisał przewodniczący OPZZ Andrzej Radzikowski.

Przypomniał, że 30 lipca prezydent podpisał rozporządzenie o podwyżkach dla polityków, które weszło w życie 1 sierpnia.

Zgodnie z nowymi przepisami parlamentarzyści otrzymają ponad 12 tys. zł miesięcznie, a wiceministrowie ok. 16 tys. zł. Wzrosła także pensja premiera oraz marszałków Sejmu i Senatu – do 20,5 tys. zł.

Przewodniczący OPZZ zwraca w nim uwagę, że na podwyżkach dla parlamentarzystów, wiceministrów i członkach rządu się nie skończy.
Już 2 sierpnia w Sejmie złożono projekt ustawy obejmujący podwyżki wynagrodzeń dla wszystkich samorządowców .

To dziwne, ponieważ niedawno premier Mateusz Morawiecki ogłosił sukces rządu w walce o naprawę finansów publicznych po poprzednikach, wskazując, że od stycznia do czerwca bieżącego roku budżet odnotował nadwyżkę w wysokości 28 mld zł.

Zdaniem lidera centrali związkowej jeżeli kondycja budżetu państwa rzeczywiście jest tak dobra, to powinno to skutkować wyższymi płacami, także dla ponad 560 tys. pracowników sektora publicznego: nauczycieli, pracowników ochrony zdrowia, policjantów, strażaków, pograniczników, żołnierzy, urzędników, asystentów sądowych i przedstawicieli wielu innych zawodów, bez których polskie państwo nie byłoby w stanie funkcjonować.

Związkowcy podkreślają, że pracownicy sfery budżetowej od lat są niedofinansowani, zaś pandemia stała się pretekstem do obcięcia im dochodów poprzez ograniczenie wypłat nagród i premii.

300g, wch

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.