Rosja: Duma znowu dla Jednej Rosji

[2021-09-24 22:28:27]

W wyborach parlamentarnych, które odbyły się w dniach 17-19 września, rządząca partia Jedna Rosja zdobyła 49,82 proc. głosów.

Komunistyczna Partia Federacji Rosyjskiej (KPRF) uzyskała 18,93 proc. głosów. 7,55 proc. otrzymała populistyczno-nacjonalistyczna Liberalno-Demokratyczna Partia Rosji (LDPR) Władimira Żyrinowskiego. Socjaldemokratyczną partię Sprawiedliwa Rosja-Za Prawdę poparło 7,46 proc. wyborców. Pięcioprocentowy próg wyborczy przekroczyła także partia Nowi Ludzie, z wynikiem 5,32 proc.

Połowa miejsc w 450-osobowej niższej izbie parlamentu Rosji, Dumie Państwowej, wyłaniana jest z list partyjnych, połowa – z okręgów jednomandatowych.

Jedna Rosja obejmie w sumie 324 miejsca z 450 miejsc w Dumie i będzie dysponować większość konstytucyjną. KPRF zajmie 57, Sprawiedliwa Rosja-Za Prawdę – 27, LDPR – 21, a Nowi Ludzie - 13 miejsc. Po jednym mandacie przypadło partii Ojczyzna, Partii Wzrostu i Platformie Obywatelskiej.

Frekwencja w wyborach wyniosła 51,58 proc.

Część członków komisji wyborczych oraz niezależnych obserwatorów, uważa, że wyniki wyborów zostały sfałszowane. Autorzy listu otwartego w sprawie unieważnienia wyborów w Moskwie wskazują, że głosowanie za pomocą Internetu zostało wykorzystane jako „instrument falsyfikacji”.

Z petycją o unieważnienie wyników wyborów na terenie całego kraju, zwrócili się do Centralnej Komisji Wyborczej działacze obywatelscy ze Stowarzyszenia Niezależnych Deputowanych. Część moskiewskich kandydatów do Dumy, startujących z listy Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej wystąpiła z tym samym żądaniem.

aw, wch

23 października:

1915 - 25 tysięcy kobiet na ulicach Nowego Jorku domagało się przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej dokonał zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijając 18 hitlerowców.

1944 - Założono Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

1956 - Początek powstania na Węgrzech.

2018 - Nguyễn Phú Trọng (KPW) został prezydentem Wietnamu.