Włochy: Wielka demonstracja przeciwko neofaszyzmowu

[2021-10-16 20:35:07]

"Nie dla faszyzmu i przemocy" - to jedno z haseł sobotniego protestu na Placu świętego Jana na Lateranie, na który w pochodzie przyszło ponad 10 tysięcy osób. Kilkadziesiąt tysięcy oczekiwało na nich na placu.

Przybyli liderzy wielkich central związkowych Cgil, Cisl i Uil, a wraz z nimi politycy koalicyjnej centrolewicy i przedstawiciele stowarzyszeń obywatelskich. Wielokrotnie ponawiano apele o delegalizację Forza Nuova i wszystkich formacji neofaszystowskich.

Na tym placu jest nowy ruch oporu. Ruch oporu pokonał faszyzm - powiedział Pierpaolo Bombardieri, przywódca lewicowej centrali Uil, zrzeszającej 2,2 mln pracowników.

Lider największej centrali związkowej Cgil Maurizio Landini oświadczył, że jest to manifestacja w obronie demokracji. W swoim przemówieniu mówił o potrzebie "pokonania faszystowskiej mentalności". To nie jest protest narodowy, ale europejski, kontynentalny - dodał. Przypomniał, że wiec odbywa się w szczególnie bolesnym dniu - w rocznicę hitlerowskiej łapanki w rzymskim getcie, w wyniku której do obozu Auschwitz wywieziono ponad tysiąc Żydów. Powróciło jedynie 16 z nich.

Na jednym z transparentów widać było napis: "My z faszystami skończyliśmy rozmawiać 25 kwietnia 1945 roku". Przypomniano w ten sposób datę wyzwolenia Włoch spod faszyzmu i nazizmu.

9 października wiec przeciwników przepustki sanitarnej w Rzymie przekształcił się w uliczną bitwę i ataki na policjantów, bo przeniknęli do niego ekstremiści. Grupa neofaszystów wtargnęła do siedziby centrali związkowej Cgil i ją zdemolowała.

wch

fot. Cgil

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 czerwca:

1611 - W lochach wileńskiego ratusza wykonano wyrok śmierci na włoskim kalwiniście Franco de Franco, który został w Polsce skazany na śmierć ze względów wyznaniowych.

1924 - Zmarł Franciszek Stefczyk, działacz spółdzielczy, nauczyciel. W 1889 założył pierwszą na ziemiach polskich wiejską kasą oszczędnościowo-pożyczkową.

1935 - Senegal: Obradował pierwszy kongres Senegalskiej Partii Socjalistycznej.

1960 - Kongo uzyskało niepodległość od Belgii.

1966 - USA: Powstała National Organization for Women (NOW), największa amerykańska organizacja feministyczna.

1980 - Zmarła Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

2005 - Hiszpania: Parlament przyjął ustawę legalizującą małżeństwa par homoseksualnych.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, jeden z głównych teoretyków współczesnego społecznego anarchizmu.

2017 - Niemcy: Zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.