ZZPPiL zgłasza spór zbiorowy w PLL LOT: Domaga się podwyżki wynagrodzeń o 60%

[2022-02-17 00:39:42]

Zrzeszony w Związkowej Alternatywie Związek Zawodowy Personelu Pokładowego i Lotniczego zgłosił spór zbiorowy z pracodawcą, w którym domaga się podniesienia wynagrodzeń zasadniczych wszystkich pracowników personelu pokładowego PLL LOT o 60%.

Kilka dni wcześniej Watchdog Polska ujawnił wysokość wynagrodzeń zarządu PLL LOT za lata 2016-2018. W czasie strajku w 2018 roku Watchdog zwrócił się do narodowego przewoźnika z wnioskiem o ujawnienie tych danych. Firma odmówiła i sprawa trafiła do sądu. Na początku stycznia 2020 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie nakazał firmie ujawnienie informacji na temat wynagrodzeń zarządu. Spółka zwlekała ponad dwa lata i po kolejnych grzywnach ujawniła informacje w lutym bieżącego roku. Kwoty robią wrażenie – w samym 2017 roku prezes Rafał Milczarski zarobił aż 2,85 mln zł. Z informacji medialnych wynika, że również w ostatnich latach zarząd PLL LOT otrzymywał gigantyczne honoraria, choć publicznie spółka ogłaszała, że jest w trudnej sytuacji.

Piotr Szumlewicz

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.