ZZPPiL zgłasza spór zbiorowy w PLL LOT: Domaga się podwyżki wynagrodzeń o 60%

[2022-02-17 00:39:42]

Zrzeszony w Związkowej Alternatywie Związek Zawodowy Personelu Pokładowego i Lotniczego zgłosił spór zbiorowy z pracodawcą, w którym domaga się podniesienia wynagrodzeń zasadniczych wszystkich pracowników personelu pokładowego PLL LOT o 60%.

Kilka dni wcześniej Watchdog Polska ujawnił wysokość wynagrodzeń zarządu PLL LOT za lata 2016-2018. W czasie strajku w 2018 roku Watchdog zwrócił się do narodowego przewoźnika z wnioskiem o ujawnienie tych danych. Firma odmówiła i sprawa trafiła do sądu. Na początku stycznia 2020 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie nakazał firmie ujawnienie informacji na temat wynagrodzeń zarządu. Spółka zwlekała ponad dwa lata i po kolejnych grzywnach ujawniła informacje w lutym bieżącego roku. Kwoty robią wrażenie – w samym 2017 roku prezes Rafał Milczarski zarobił aż 2,85 mln zł. Z informacji medialnych wynika, że również w ostatnich latach zarząd PLL LOT otrzymywał gigantyczne honoraria, choć publicznie spółka ogłaszała, że jest w trudnej sytuacji.

Piotr Szumlewicz

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 czerwca:

1611 - W lochach wileńskiego ratusza wykonano wyrok śmierci na włoskim kalwiniście Franco de Franco, który został w Polsce skazany na śmierć ze względów wyznaniowych.

1924 - Zmarł Franciszek Stefczyk, działacz spółdzielczy, nauczyciel. W 1889 założył pierwszą na ziemiach polskich wiejską kasą oszczędnościowo-pożyczkową.

1935 - Senegal: Obradował pierwszy kongres Senegalskiej Partii Socjalistycznej.

1960 - Kongo uzyskało niepodległość od Belgii.

1966 - USA: Powstała National Organization for Women (NOW), największa amerykańska organizacja feministyczna.

1980 - Zmarła Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

2005 - Hiszpania: Parlament przyjął ustawę legalizującą małżeństwa par homoseksualnych.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, jeden z głównych teoretyków współczesnego społecznego anarchizmu.

2017 - Niemcy: Zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.