Tysiące Rosjan protestują przeciwko agresji na Ukrainę

[2022-02-25 16:26:35]

Świat jest w szoku a opinia publiczna na świecie w swojej większości jest oburzona brutalnym aktem agresji na Ukrainę. Oburzenie widać też w kraju Władymira Putina. Tysiące Rosjan w wielu miastach kraju wyszły na ulice by wziąć udział w spontanicznych demonstracjach solidarności z Ukraińcami. W wielu miejscach doszło do interwencji policji i aresztowań. Demonstranci wyszli na ulice pomimo oficjalnego zakazu ustanowionego przez policję. Skandowali „Nie dla wojny” i eksponowali flagi i transparenty w kolorach ukraińskiej flagi.

Wbrew oczekiwaniom Władymira Putina, większość Rosjan nie popiera ani napaści na Ukrainę ani uznania za „niepodległe” dwóch regionów w Donbasie na wschodzie Ukrainy nazywanych „republikami ludowymi”. W jednym z najnowszych sondaży tylko 45% Rosjan wyraża zadowolenie z takiej decyzji Putina. Głosy niezadowolenia z agresji płyną też ze strony popularnych dziennikarzy i celebrytów rosyjskich. Wiele wskazuje, że rząd będzie musiał się zmierzyć nie tylko ze światowym sprzeciwem wobec agresji ale też z wewnętrzną opozycją.

Bartłomiej Zindulski

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1931 - Powstała Komunistyczna Partia Wenezueli (PCV).

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1938 - Wojna domowa w Hiszpanii: rozpoczęła się bitwa koło przylądka Palos.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.