Tysiące Rosjan protestują przeciwko agresji na Ukrainę

[2022-02-25 16:26:35]

Świat jest w szoku a opinia publiczna na świecie w swojej większości jest oburzona brutalnym aktem agresji na Ukrainę. Oburzenie widać też w kraju Władymira Putina. Tysiące Rosjan w wielu miastach kraju wyszły na ulice by wziąć udział w spontanicznych demonstracjach solidarności z Ukraińcami. W wielu miejscach doszło do interwencji policji i aresztowań. Demonstranci wyszli na ulice pomimo oficjalnego zakazu ustanowionego przez policję. Skandowali „Nie dla wojny” i eksponowali flagi i transparenty w kolorach ukraińskiej flagi.

Wbrew oczekiwaniom Władymira Putina, większość Rosjan nie popiera ani napaści na Ukrainę ani uznania za „niepodległe” dwóch regionów w Donbasie na wschodzie Ukrainy nazywanych „republikami ludowymi”. W jednym z najnowszych sondaży tylko 45% Rosjan wyraża zadowolenie z takiej decyzji Putina. Głosy niezadowolenia z agresji płyną też ze strony popularnych dziennikarzy i celebrytów rosyjskich. Wiele wskazuje, że rząd będzie musiał się zmierzyć nie tylko ze światowym sprzeciwem wobec agresji ale też z wewnętrzną opozycją.

Bartłomiej Zindulski

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 czerwca:

1611 - W lochach wileńskiego ratusza wykonano wyrok śmierci na włoskim kalwiniście Franco de Franco, który został w Polsce skazany na śmierć ze względów wyznaniowych.

1924 - Zmarł Franciszek Stefczyk, działacz spółdzielczy, nauczyciel. W 1889 założył pierwszą na ziemiach polskich wiejską kasą oszczędnościowo-pożyczkową.

1935 - Senegal: Obradował pierwszy kongres Senegalskiej Partii Socjalistycznej.

1960 - Kongo uzyskało niepodległość od Belgii.

1966 - USA: Powstała National Organization for Women (NOW), największa amerykańska organizacja feministyczna.

1980 - Zmarła Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

2005 - Hiszpania: Parlament przyjął ustawę legalizującą małżeństwa par homoseksualnych.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, jeden z głównych teoretyków współczesnego społecznego anarchizmu.

2017 - Niemcy: Zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.