Rosja: Dwóch parlamentarzystów zaprotestowało przeciwko wojnie z Ukrainą

[2022-02-26 11:09:19]

Michaił Matwiejew, deputowany Dumy Państwowej z Komunistycznej Partii Federacji Rosyjskiej, sprzeciwił się prowadzeniu wojny z Ukrainą. Podkreślił, że gdy opowiadał się za uznaniem niepodległości separatystycznych republik, głosował za tym, by nie bombardowano Donbasu, a nie za bombardowaniem Kijowa. Wezwał też do przerwania wojny.

Uważam, że wojna powinna być przerwana natychmiast. Głosując za uznaniem DRL/ŁRL, głosowałem za pokojem, a nie za wojną; za tym, by Rosja stała się tarczą; żeby nie bombardowano Donbasu, a nie za tym, by bombardowano Kijów - napisał Matwiejew w nocy z piątku na sobotę.

Wcześniej zrobił to jego partyjny kolega Oleg Smolin. Polityk w piątek wieczorem zdradził, że "przeżył szok", gdy dowiedział się, że jego państwo zaatakowało Ukrainę na pełną skalę.

Smolin był przekonany, że po uznaniu niepodległości separatystycznych republik na wschodzie Ukrainy, rosyjskie wojska wkroczą do Donbasu, by zatrzymać się na linii rozgraniczenia walczących stron. Tak się jednak nie stało. Podkreślił przy tym, że siła wojskowa powinna być użyta w polityce tylko w skrajnym przypadku.

pap, wch

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.