Chile: Zaprzysiężenie lewicowego prezydenta

[2022-03-11 17:50:44]

11 marca w chilijskim Kongresie Narodowym odbyło się uroczyste przekazanie władzy z rąk dotychczasowego prezydenta, Sebastiána Piñery, w ręce wybranego w grudniu Gabriela Boricia. Został on tym samym 34. głową państwa w historii tego kraju.

Na ceremonii obecni byli m.in.: prezydent Argentyny Alberto Fernández, prezydent Peru Pedro Castillo, król Hiszpanii Filip VI była prezydent Brazylii Dilma Rousseff oraz były lider brytyjskiej Partii Pracy Jeremy Corbyn.

36-letni polityk z lewicowej koalicji Frente Amplio należy do najmłodszych mężów stanu na świecie i jest pierwszym prezydentem Chile, który przyszedł na świat już po przewrocie wojskowym. Jestem niezwykle dumny z mojego gabinetu. I bardzo szczęśliwy, że znalazło się w nim więcej kobiet niż mężczyzn. (...) Nie zapominajmy, że dzisiejszy dzień zawdzięczamy chilijskiemu społeczeństwu. Idziemy dalej! - powiedział podczas uroczystości zaprzysiężenia.

Będziemy stawiać na autonomię polityczną na poziomie międzynarodowym, nigdy nie podporządkowując się niczyjej władzy, ale zawsze broniąc współdziałania i współpracy między narodami - obiecał prezydent Boric.

pzp, wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

9 sierpnia:

1930 - Urodził się Jacques Parizeau, kanadyjski ekonomista i polityk, zwolennik interwencjonizmu, nacjonalizacji i niepodległości Quebecu. Premier Quebecu w latach 1994-96.

1943 - Koło wsi Borów (pow. kraśnicki) oddział NSZ rozstrzelał 26-28 partyzantów Gwardii Ludowej i 4 mieszkańców pobliskich wsi.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Nagasaki, zabijając ok. 75 tys. ludzi.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, działacz związkowy i polityczny, radny miasta Częstochowy, poseł do KRN i Sejmu Ustawodawczego, przeciwnik zjednoczenia PPS i PPR.