Nowa Zelandia: Lewicowy rząd obniża ceny komunikacji publicznej o połowę

[2022-03-16 13:41:17]

Jednym z największych problemów Nowozelandczyków są obecnie rosnące ceny paliw. Np. benzyna bezołowiowa podrożała o 15 proc. od początku roku. Z tego powodu 14 marca laburzystowski rząd Jacindy Ardern wprowadził prawo, które obniżyło ceny biletów transportu publicznego o połowę. Do tego rząd obniżył również akcyzę na benzynę o 25 centów za litr. Rozwiązania te mają funkcjonować przez najbliższe 3 miesiące, po czym przejdą one weryfikacje.

Prawdopodobne jest, że w kolejnych miesiącach zostaną wprowadzone kolejne regulacje mające pomóc mieszkańcom tego kraju, gdyż inflacja zapewne dalej będzie rosnąć. Jak stwierdził minister finansów, Grant Robertson: Rosyjska inwazja na Ukrainę nadal osłabia i destabilizuje światowe rynki energii, a w połączeniu z innymi presjami inflacyjnymi, jakie świat odczuwa z powodu zakłóceń w łańcuchach dostaw, to niestety jeszcze nie koniec.

og, wch

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.