Węgry: Orbán i Fidesz kolejny raz wygrywają wybory

[2022-04-04 09:45:52]

Koalicja rządząca Viktora Orbána zdobyła ponad 53 proc. głosów w niedzielnych wyborach parlamentarnych, zaś zjednoczona opozycja 35 proc. - wynika z danych Narodowego Biura Wyborczego (NVI).

106 deputowanych wyłanianych jest na Węgrzech w jednoosobowych okręgach wyborczych, zaś pozostałe mandaty są rozdzielane z list krajowych wśród partii, które uzyskają ponad 5 proc. głosów, zgodnie z systemem d’Hondta.

Koalicja Fideszu i Chrześcijańsko-Demokratycznej Partii Ludowej (KDNP) będzie mieć 135 mandatów, Zjednoczeni dla Węgier (DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP-MSZP-LMP-PÁRBESZÉD) - 56, a skrajnie nacjonalistyczna Nasza Ojczyzna (Mi Hazánk) z 6,3 proc. głosów – 7. Pozostałe partie nie przekroczyły 5-procentowego progu wyborczego.

Oznaczałoby to, że Fidesz osiągnął jeszcze lepszy wynik niż w 2018 r., gdy uzyskał 133 mandaty.

Frekwencja o godz. 19, czyli w momencie zamknięcia lokali wyborczych, sięgała 68,7 proc.

Przy okazji wyborów na odbyło się także referendum ws. tzw. „ochrony dzieci”. Wskutek bojkotu nie zebrano jednak wystarczającego odsetka głosów ważnych, by uznać głosowanie.

Za edukacją dotyczącą orientacji seksualnej w szkołach publicznych opowiedziało się 3 proc. wyborców. Przeciwko było 41 proc. Na pozostałe pytania „TAK” (czyli „zgadzam się”, „aprobuję”) odpowiedziało 2 proc. głosujących, a „NIE” – 42 proc. Natomiast aż 56 proc. wyborców albo nie zagłosowało albo oddało głos nieważny.

ea, wch

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.