Węgry: Orbán i Fidesz kolejny raz wygrywają wybory

[2022-04-04 09:45:52]

Koalicja rządząca Viktora Orbána zdobyła ponad 53 proc. głosów w niedzielnych wyborach parlamentarnych, zaś zjednoczona opozycja 35 proc. - wynika z danych Narodowego Biura Wyborczego (NVI).

106 deputowanych wyłanianych jest na Węgrzech w jednoosobowych okręgach wyborczych, zaś pozostałe mandaty są rozdzielane z list krajowych wśród partii, które uzyskają ponad 5 proc. głosów, zgodnie z systemem d’Hondta.

Koalicja Fideszu i Chrześcijańsko-Demokratycznej Partii Ludowej (KDNP) będzie mieć 135 mandatów, Zjednoczeni dla Węgier (DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP-MSZP-LMP-PÁRBESZÉD) - 56, a skrajnie nacjonalistyczna Nasza Ojczyzna (Mi Hazánk) z 6,3 proc. głosów – 7. Pozostałe partie nie przekroczyły 5-procentowego progu wyborczego.

Oznaczałoby to, że Fidesz osiągnął jeszcze lepszy wynik niż w 2018 r., gdy uzyskał 133 mandaty.

Frekwencja o godz. 19, czyli w momencie zamknięcia lokali wyborczych, sięgała 68,7 proc.

Przy okazji wyborów na odbyło się także referendum ws. tzw. „ochrony dzieci”. Wskutek bojkotu nie zebrano jednak wystarczającego odsetka głosów ważnych, by uznać głosowanie.

Za edukacją dotyczącą orientacji seksualnej w szkołach publicznych opowiedziało się 3 proc. wyborców. Przeciwko było 41 proc. Na pozostałe pytania „TAK” (czyli „zgadzam się”, „aprobuję”) odpowiedziało 2 proc. głosujących, a „NIE” – 42 proc. Natomiast aż 56 proc. wyborców albo nie zagłosowało albo oddało głos nieważny.

ea, wch

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 czerwca:

1611 - W lochach wileńskiego ratusza wykonano wyrok śmierci na włoskim kalwiniście Franco de Franco, który został w Polsce skazany na śmierć ze względów wyznaniowych.

1924 - Zmarł Franciszek Stefczyk, działacz spółdzielczy, nauczyciel. W 1889 założył pierwszą na ziemiach polskich wiejską kasą oszczędnościowo-pożyczkową.

1935 - Senegal: Obradował pierwszy kongres Senegalskiej Partii Socjalistycznej.

1960 - Kongo uzyskało niepodległość od Belgii.

1966 - USA: Powstała National Organization for Women (NOW), największa amerykańska organizacja feministyczna.

1980 - Zmarła Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

2005 - Hiszpania: Parlament przyjął ustawę legalizującą małżeństwa par homoseksualnych.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, jeden z głównych teoretyków współczesnego społecznego anarchizmu.

2017 - Niemcy: Zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.