Francja: Ostateczne wyniki I tury wyborów prezydenckich z dnia 10 IV 2022

[2022-04-10 20:46:05]

Wedle oficjalnych wyników wczorajszego głosowania, pierwsze miejsce w wyścigu prezydenckim zajmuje dotychczasowy prezydent Emmanuel Macron z wynikiem 27,84%. Na drugim miejscu znalazła się kandydatka prawicowo-populistycznej partii Zgromadzenie Narodowe - Marine Le Pen - z wynikiem 23,15%. Na trzecim miejscu bardzo dobry rezultat otrzymał najważniejszy kandydat lewicy - Jean-Luc Melenchon - z rezultatem 21,95%. Cała powyższa trójka poprawiła swoje wyniki w stosunku do I tury wyborów przed pięciu laty. W dalszej kolejności, czwarte miejsce w wyborach osiągnął antyislamski i proizraelski polityk Eric Zemmour z 7,07% poparcia. Na piątym miejscu znalazła się Valerie Pecresse z 4,78%, kandydatka ruchu gaullistowskiego, będąca w cieniu tak znanych polityków, jak Charles de Gaulle, Jacques Chirac czy Nicolas Sarkozy, byłych prezydentów Republiki. Jeszcze słabiej wypadł kandydat ruchów ekologicznych - Yannick Jadot - z 4,63% poparcia. Na dalszych miejscach znaleźli się następujący kandydaci:
- Jean Lassalle 3,13% (centroprawicowy ruch Restistons !),
- Fabien Roussel 2,28% (Komunistyczna Partia Francji),
- Dupont-Aignan 2,06% (prawicowy ruch Najpierw Francja),
- Anne Hidalgo 1,75% (Partia Socjalistyczna),
- Philippe Poutou 0,77% (Nowa Partia Antykapitalistyczna),
- Nathalie Arthaud 0,56% (Walka Robotnicza).
Frekwencja wyniosła 73,96%. Za dwa tygodnie, 24 kwietnia, w drugiej turze, spotkają się Emmanuel Macron i Marine Le Pen.

Tomasz Rysz

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.