Posłowie Nowej Lewicy na trasie po Polsce - "Bezpieczna Rodzina"

[2022-08-04 14:51:35]

Powoli dobiega końca wakacyjna trasa Lewicy, która jest formą objazdu kraju i spotkań z wyborcami oraz członkami struktur w terenie. Posłowie docierają właśnie do ostatniego województwa - województwa lubelskiego. Trasa rozpoczęła się od wyjazdu posłów z Warszawy na zachód, do województwa wielkopolskiego i dolnośląskiego. Następnie z zachodu Polski posłowie, którzy zmieniali się na poszczególnych odcinkach trasy, przemieścili się ku centralnym i wschodnim częściom Polski. Ostatnimi województwami na trasie są województwa podkarpackie i lubelskie. Ogółem posłowie Nowej Lewicy i Lewicy Razem odwiedzili ponad 100 powiatów, począwszy od 30 czerwca br.
Główną problematyką poruszaną w trasie i przy spotkaniach z wyborcami są problemy ekonomiczne związane z wysoką inflacją oraz wyprzedzeniem tempa wzrostu płac przez wskaźniki wzrostu cen. Posłowie prezentują program "Bezpieczna Rodzina", który obejmuje m.in. dodatek grzewczy w wysokości 3000 zł na jedno gospodarstwo domowe, podwyżki płac dla sektora budżetowego, obniżenie rat kredytów hipotecznych przez zamrożenie stawek WIBOR, leki po 5 zł dla emerytów oraz odblokowanie 270 mld zł z programów UE, które zamrożone są w chwili obecnej z powodu braku realizacji porozumienia z KE w zakresie poprawy praworządności systemu sprawiedliwości w Polsce jako warunku wypłaty owych środków.

Tomasz Rysz

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.