Posłowie Nowej Lewicy na trasie po Polsce - "Bezpieczna Rodzina"

[2022-08-04 14:51:35]

Powoli dobiega końca wakacyjna trasa Lewicy, która jest formą objazdu kraju i spotkań z wyborcami oraz członkami struktur w terenie. Posłowie docierają właśnie do ostatniego województwa - województwa lubelskiego. Trasa rozpoczęła się od wyjazdu posłów z Warszawy na zachód, do województwa wielkopolskiego i dolnośląskiego. Następnie z zachodu Polski posłowie, którzy zmieniali się na poszczególnych odcinkach trasy, przemieścili się ku centralnym i wschodnim częściom Polski. Ostatnimi województwami na trasie są województwa podkarpackie i lubelskie. Ogółem posłowie Nowej Lewicy i Lewicy Razem odwiedzili ponad 100 powiatów, począwszy od 30 czerwca br.
Główną problematyką poruszaną w trasie i przy spotkaniach z wyborcami są problemy ekonomiczne związane z wysoką inflacją oraz wyprzedzeniem tempa wzrostu płac przez wskaźniki wzrostu cen. Posłowie prezentują program "Bezpieczna Rodzina", który obejmuje m.in. dodatek grzewczy w wysokości 3000 zł na jedno gospodarstwo domowe, podwyżki płac dla sektora budżetowego, obniżenie rat kredytów hipotecznych przez zamrożenie stawek WIBOR, leki po 5 zł dla emerytów oraz odblokowanie 270 mld zł z programów UE, które zamrożone są w chwili obecnej z powodu braku realizacji porozumienia z KE w zakresie poprawy praworządności systemu sprawiedliwości w Polsce jako warunku wypłaty owych środków.

Tomasz Rysz

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst zobacz komentarze

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.