Prezes ZUS skarży liderów Związkowej Alternatywy przed sądem karnym

[2022-09-17 12:39:27]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa poinformował, że prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Gertruda Uścińska złożyła oskarżenia do sądu karnego przeciwko przewodniczącemu związku, Piotrowi Szumlewiczowi i liderce Związkowej Alternatywy w ZUS, Ilonie Garczyńskiej. Prezes ZUS zarzuca związkowcom zniesławienie, czyli odnosi się do art. 212 Kodeksu karnego.

Zdecydowana większość zarzutów ze strony prezes ZUS dotyczy nagłaśniania przez liderów Związkowej Alternatywy łamania praw pracowniczych i związkowych. Kilka tygodni wcześniej w oparciu o te same materiały Uścińska wniosła pozwy do sądu cywilnego przeciwko działaczom związku.

Związkowcy podkreślają, że prezes ZUS od wielu miesięcy dyskryminuje ich związek. Argumentują, że najpierw wbrew ustawie o rozwiązywaniu sporów zbiorowych Uścińska odmówiła wejścia z nimi w spór zbiorowy na tle płacowym, potem kwestionowała istnienie związku, aż wreszcie zwolniła dyscyplinarnie Ilonę Garczyńską.

Zdaniem związkowców bulwersujący w sprawie jest fakt, że wszystkie pozwy są finansowane z środków Zakładu, a więc prezes ZUS wydaje pieniądze publiczne na swoją prywatną wojnę z niezależnymi związkami zawodowymi. Władze związku deklarują, że Związkowa Alternatywa nie pozwoli się zastraszyć, a we wszystkich procesach będzie wnioskować o oddalenie spraw. Związek prowadzi też zbiórkę na pokrycie kosztów procesów: https://zrzutka.pl/xcnd84

A.M.

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 września:

1904 - W Krakowie rozpoczął obrady IX Kongres PPSD, który uchwalił rezolucję o braterstwie i sojuszu z PPS i PPS zaboru pruskiego.

1946 - Niemcy: Rozpoczęło się ogłaszanie wyroku Międzynarodowego Trybunału Wojskowego w Norymberdze.

1987 - Mohammad Nadżibullah (LDPA) został prezydentem Afganistanu.

1994 - Tomi'ichi Murayama z Partii Socjaldemokratycznej został premierem Japonii.