Prezes ZUS skarży liderów Związkowej Alternatywy przed sądem karnym

[2022-09-17 12:39:27]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa poinformował, że prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Gertruda Uścińska złożyła oskarżenia do sądu karnego przeciwko przewodniczącemu związku, Piotrowi Szumlewiczowi i liderce Związkowej Alternatywy w ZUS, Ilonie Garczyńskiej. Prezes ZUS zarzuca związkowcom zniesławienie, czyli odnosi się do art. 212 Kodeksu karnego.

Zdecydowana większość zarzutów ze strony prezes ZUS dotyczy nagłaśniania przez liderów Związkowej Alternatywy łamania praw pracowniczych i związkowych. Kilka tygodni wcześniej w oparciu o te same materiały Uścińska wniosła pozwy do sądu cywilnego przeciwko działaczom związku.

Związkowcy podkreślają, że prezes ZUS od wielu miesięcy dyskryminuje ich związek. Argumentują, że najpierw wbrew ustawie o rozwiązywaniu sporów zbiorowych Uścińska odmówiła wejścia z nimi w spór zbiorowy na tle płacowym, potem kwestionowała istnienie związku, aż wreszcie zwolniła dyscyplinarnie Ilonę Garczyńską.

Zdaniem związkowców bulwersujący w sprawie jest fakt, że wszystkie pozwy są finansowane z środków Zakładu, a więc prezes ZUS wydaje pieniądze publiczne na swoją prywatną wojnę z niezależnymi związkami zawodowymi. Władze związku deklarują, że Związkowa Alternatywa nie pozwoli się zastraszyć, a we wszystkich procesach będzie wnioskować o oddalenie spraw. Związek prowadzi też zbiórkę na pokrycie kosztów procesów: https://zrzutka.pl/xcnd84

A.M.

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.