Wybory prezydenckie w Brazylii - I tura (02.10.2022)

[2022-10-03 10:46:45]

W Brazylii ostatniej niedzieli, 2 października 2022 roku, odbyła się I tura wyborów prezydenckich. Pomimo, że była to pierwsza tura wyborów, doszło do niebywałej w historii brazylijskiej demokracji, koncentracji głosów na dwóch czołowych kandydatów. Zwyciężył w niej zgodnie z oczekiwaniami Luis Inacio Lula da Silva z lewicowej Partii Pracujących, który pełnił już funkcję prezydenta w latach 2003-2011. Zdobył on 48% głosów, podobnie jak przewidywały sondaże.

Zaskoczeniem jest natomiast wynik dotychczasowego prezydenta Brazylii, Jaira Bolsonaro z konserwatywno-liberalnej Partii Liberalnej, który zdobył ponad 43% głosów, znacznie więcej niż przewidywały to sondaże. Bolsonaro, potomek włoskich imigrantów, miał zazwyczaj w sondażach około 30-37%, a jego wynik jest jeszcze trudno zrozumiały, choć pojawiają się opinie, że jest to efekt niedawnych wyborów we Włoszech i wzrostu mobilizacji diaspory włoskiej (i innych diaspor europejskich) na południu kraju, dających oprócz radykalnie rosnącej liczby protestantów, zwykle proamerykańskich i prawicowych, poparcie kandydatom obcym ideom sprawiedliwości społecznej, które popularne są wśród ludności bardziej ciemnoskórej i ubogiej.

Poza dwójką czołowych kandydatów, która zmierzy się w II turze - 30 października, kilkuprocentowe wyniki otrzymała Simone Tebet z liberalno-socjaldemokratycznego Brazylijskiego Ruchu Demokratycznego oraz Ciro Gomes z centrolewicowej Demokratycznej Partii Pracy. Zdobyli oni odpowiednio 4,15% i 3% głosów. Pozostała szóstka kandydatów zdobyła łącznie mniej niż 1,5% głosów, i żaden z szóstki kandydatów nie dostał więcej niż 0,5% poparcia.

Tomasz Rysz

Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.