Chorwacja: Prezydent krytykuje Zachód i jego wsparcie dla Ukrainy

[2023-01-31 19:47:32]

To co Zachód robi w Ukrainie jest głęboko niemoralne, ponieważ nie jest to rozwiązanie problemu wojny - stwierdził prezydent Zoran Milanović podczas wizyty w bazie wojskowej w Petrinji na wschodzie kraju. Jego zdaniem przekazanie czołgów Ukrainie jedynie eskaluje konflikt i zbliży Rosję do Chin.

To jasne, że Krym nigdy już nie będzie częścią Ukrainy - powiedział Milanović.

Według niego Zachód stosuje w polityce międzynarodowej podwójne standardy a Rosja może wykorzystać „aneksję Kosowa” jako wymówkę dla zajmowania kolejnych ukraińskich terytoriów. Uznajemy Kosowo wbrew woli państwa, do którego Kosowo należy - stwierdził, zaznaczając przy tym, iż nie kwestionuje niepodległości Kosowa, lecz stosowanie przez Zachód podwójnych standardów.

Milanović w latach 2007-2016 był przewodniczącym Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji (SDP) i z jej ramienia stał na czele rządu w latach 2011-16. W 2019 r. wystartował w wyborach prezydenckich jako kandydat socjaldemokratów, otrzymując też poparcie innych ugrupowań centrowych i centrolewicowych.

W grudniu 2022 r. chorwacki parlament podjął decyzję by nie dołączać do państw przekazujących broń Ukrainie. W kraju występuje bowiem spory rozdźwięk w tej kwestii – chadecki premier Andrej Plenković (HDZ) jest zwolennikiem pomocy Kijowowi, natomiast prezydent Milanović zdecydowanym jej przeciwnikiem.

kr, wch

fot. Wikimedia Commons

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

29 lutego:

1964 - Ogłoszono tzw. plan Gomułki będący memorandum w sprawie wstrzymania zbrojeń jądrowych w Europie Środkowej.