Wzrost wydatków wojennych na świecie w 2022 roku

[2023-04-24 20:51:52]

W wielu miejscach świata, a szczególnie w Europie, w ub.r. doszło do znaczącego wzrostu wydatków zbrojeniowych. Do liderów należy m.in. Polska – wynika z najnowszej analizy Sztokholmskiego Międzynarodowego Instytutu Badań Pokojowych (SIPRI). Największe wzrosty dotyczą oczywiście wydatków zbrojeniowych Ukrainy. Ponadto liderem jest Finlandia, a na kolejnych pozycjach plasują się Litwa, Szwecja i właśnie Polska.

Wg szwedzkiego instytutu, całkowite światowe wydatki wojskowe wzrosły realnie o 3,7 proc. w 2022 r., osiągając nowy rekord 2240 mld dolarów. Najwięcej na obronność w ubiegłym roku wydały: Stany Zjednoczone (877 miliardów dolarów), Chiny i Rosja. Wojna, która wybuchła 24 lutego minionego roku była jednakże tylko katalizatorem wydatków wojennych, ponieważ trend obserwowany jest od dłuższego czasu.

Największy wzrost wydatków odnotowano w Europie. Jak mówi dr Diego Lopes da Silva, specjalista SIPRI ds. wydatków wojskowych i produkcji broni: Inwazja na Ukrainę miała natychmiastowy wpływ na decyzje dotyczące wydatków wojskowych w Europie Środkowej i Zachodniej. Obejmowało to wieloletnie plany zwiększenia wydatków kilku rządów.

W sumie najwięcej (poza Ukrainą) na armię zaczęli wydawać Finowie - wzrost wydatków na obronność wyniósł 36 proc., potem Litwini - wydający o 27 proc. więcej, Szwedzi (wzrost o 12 proc.), oraz Polacy (wzrost o 11 proc.).

Szwedzcy analitycy oszacowali też, że rosyjskie wydatki wojskowe wzrosły w 2022 roku o 9,2 procent, do około 86,4 miliardów dolarów, co odpowiadało 4,1 proc. PKB Rosji w 2022 r., (w porównaniu z 3,7 proc. PKB w 2021 r.).

Dane dotyczące wzrostu wydatków Ukrainy rok do roku są oczywiście najwyższe. Ukraińcy w 2022 roku wydali na wojsko o 640 proc. więcej - czyli niemal 44 mld dolarów, głównie na osłabienie rosyjskiej ofensywy od północy, wschodu i południa.

Autorzy analizy oszacowali też, że w rezultacie wzrostu wydatków militarnych i związanych z wojną szkód dla gospodarki Ukrainy, obciążenia militarne wzrosły do 34 proc. PKB w 2022 r., z 3,2 proc. w 2021 r.

Tomasz Rysz

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

21 kwietnia:

1837 - W Næstved urodził się Fredrik Bajer, duński działacz pokojowy i na rzecz równouprawnienia kobiet, publicysta, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1908.

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz PPS, publicysta.

1920 - W Częstochowie podczas demonstracji bezrobotni domagali się oprócz pracy i chleba zakończenia wojny z bolszewikami.

1946 - W Firle zmarł John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista (z wykształcenia matematyk), którego poglądy wywarły ogromny wpływ na rozwój myśli ekonomicznej w XX w.

1948 - Żydowska organizacja bojowa Hagana zaatakowała Hajfę, doprowadzając do ucieczki 100 tys. Arabów.

1967 - W Grecji doszło do zamachu stanu prawicowych "czarnych pułkowników".

1971 - W Częstochowie zmarł Józef Kaźmierczak, działacz PPS i TUR, 1928-30 poseł na Sejm.

1974 - W Londynie powołano trockistowski Komitet na rzecz Międzynarodówki Robotniczej.

2004 - Józef Oleksy został wybrany na marszałka Sejmu RP, zastępując Marka Borowskiego.

2009 - Afrykański Kongres Narodowy wygrał wybory parlamentarne w RPA.