Belgia: Strajk nauczycieli

[2023-08-29 07:52:45]

Socjalistyczne i socjalliberalne związki zawodowe nauczycieli działające w Walonii rozpoczęły 28 sierpnia strajk.
Protest nauczycieli dotyczy wprowadzonych niedawno kontrowersyjnych przepisów, narzucających nauczycielom dodatkowe obowiązki w ramach „dokształcanie się”. 19 sierpnia zatwierdzone zostały przepisy, które w najbliższym czasie wprowadzą nowe wymagania wobec nauczycieli.
Nowe przepisy zakładają, że nauczyciele będą musieli osiągnąć konkretne wyniki w ramach ogólnie pojętego programu „dokształcania się”. Jego celem jest „rozwój umiejętności zawodowych nauczycieli, zwłaszcza młodych”.

Rozwój ten miałby następować w wyniku ukończenia specjalnego, spersonalizowanego kursu przez każdego nauczyciela. W przypadku braku współpracy lub nieosiągnięcia zamierzonych efektów wobec nauczyciela mogłaby zostać wszczęta procedura ewaluacji, która mogłaby skończyć się nawet zwolnieniem nauczyciela. Zasady dotyczące „dokształcania” nauczyciel mają wejść w życie w styczniu 2024 r.

Nauczyciele są niezadowoleni z nowych, wymagających przepisów, które nazywają „administracyjnym brzemieniem”, wystosowanym wobec swojej grupy zawodowej. Zapowiadają, że ich strajk potrwa od dziś, do momentu, kiedy kontrowersyjne przepisy zostaną anulowane.

Walońscy nauczyciele domagają się też zmniejszenia liczby dzieci w klasach, ogólnej poprawy jakości edukacji oraz synchronizacji kalendarza edukacji wyższej z kalendarzem używanym na pozostałych szczeblach oświaty.

Waldemar Chamala

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

29 lutego:

1964 - Ogłoszono tzw. plan Gomułki będący memorandum w sprawie wstrzymania zbrojeń jądrowych w Europie Środkowej.