Piotr Szumlewicz wygrywa proces ze zrzeszoną w OPZZ Konfederacją Pracy

[2023-12-20 12:39:52]

Sąd Okręgowy w Warszawie prawomocnie przyznał rację Piotrowi Szumlewiczowi w sprawie przeciwko zrzeszonej w OPZZ Konfederacji Pracy. Sąd orzekł, że Konfederacja Pracy blisko 5 lat temu bezzasadnie usunęła go ze swoich szeregów. Zdaniem Sądu nie było podstaw w statucie związku, by pozbawić Szumlewicza członkostwa w nim.

W tamtym czasie Szumlewicz współorganizował strajk w PLL LOT, bronił praw pracowników Państwowych Portów Lotniczych i naciskał na transparentność finansów OPZZ, co spotkało się z wrogą reakcją ówczesnych władz OPZZ. Obecny lider OPZZ, Piotr Ostrowski był wtedy członkiem władz Konfederacji Pracy i wspierał decyzję o usunięciu Szumlewicza ze związku. Skutkiem wyrzucenia Szumlewicza z Konfederacji Pracy było pozbawienie go stanowiska przewodniczącego mazowieckich struktur OPZZ i usunięcie go z Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego. Szumlewicz przekonywał wtedy, że działania Konfederacji Pracy i całego OPZZ przypominają praktyki najgorszych pracodawców, są bezprawne i przynoszą wstyd ruchowi związkowemu.

Obecnie Szumlewicz jest liderem Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa. Podkreśla, że to ważny wyrok, ponieważ sąd jasno stwierdził, że oddolna organizacja społeczna nie może samowolnie, wbrew swojemu statutowi arbitralnie pozbywać się swoich członków.

AM

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1931 - Powstała Komunistyczna Partia Wenezueli (PCV).

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1938 - Wojna domowa w Hiszpanii: rozpoczęła się bitwa koło przylądka Palos.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.