Liderka Związkowej Alternatywy w KAS wygrywa proces z Solidarnością

[2024-01-18 13:08:51]

Liderka Związkowej Alternatywy w Krajowej Administracji Skarbowej, Agata Jagodzińska prawomocnie wygrała proces z funkcjonującą w skarbówce Solidarnością.

Kilka miesięcy temu działacze centrali Piotra Dudy oskarżyli Jagodzińską o naruszenie dóbr osobistych – poniżenie ich w opinii publicznej i narażenie na utratę zaufania. Związkowcy Solidarności w swoim piśmie do sądu karnego przywołali udostępniony przez Jagodzińską wpis z profilu facebookowego Związkowej Alternatywy, w którym związkowcy nazwali Solidarność „przybudówką władzy”. Inny zarzut dotyczył opinii Jagodzińskiej, że Solidarność w skarbówce działa „tylko w imię swoich interesów, a nie dobra KAS” i że „funkcyjni z Solidarności zawsze myśleli i myślą tylko o sobie”.

Proces karny ze strony Solidarności Związkowa Alternatywa odebrała ze zdziwieniem. Jej liderzy podkreślali, że każda osoba publiczna w swojej działalności powinna liczyć się z tym, że jest oceniana nieprzychylnie przez część społeczeństwa. Dotyczy to tak polityków, jak i liderów związkowych, przedstawicieli pracodawców czy dziennikarzy. Związkowcy zwracali też uwagę, że w ostatnich latach jest mnóstwo dowodów na rzecz tezy, że NSZZ Solidarność stanowi przybudówkę władzy. Ich zdaniem od wielu lat centrala Piotra Dudy wspiera Prawo i Sprawiedliwość i czerpie profity ze współpracy z partią Jarosława Kaczyńskiego. Również w ostatnich dniach wielu działaczy Solidarności zaangażowało się w organizację marszu organizowanego przez Prawo i Sprawiedliwość.

Sąd karny umorzył sprawę i uznał, że słowa liderki ZA w KAS były dozwoloną krytyką działalności publicznej.

Piotr Szumlewicz

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

18 kwietnia:

1904 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego lewicowego dziennika L'Humanité.

1905 - Pierwsze walki na barykadach prowadzone z policją i wojskiem przez łódzkich robotników.

1937 - Podczas strajku chłopskiego w Racławicach doszło do starć z policją, w wyniku których zginęło trzech chłopów.

1955 - W Princeton zmarł Albert Einstein, genialny fizyk, socjalista.

1970 - W Warszawie zmarł Michał Kalecki, wybitny ekonomista, profesor Zakładu Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk i Szkoły Głównej Planowania i Statystyki, członek rzeczywisty PAN.

1973 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego centrolewicowego dziennika Libération.