Samorządowa Trasa Lewicy

[2024-03-24 22:21:26]

W dniu dzisiejszym, 24 marca 2024 roku, odbyły się dwa ważne wydarzenia na Samorządowej Trasie Lewicy.
W Poznaniu odbyła się dzisiaj konferencja prasowa Nowej Lewicy, na której przedstawiono główne samorządowo-wyborcze postulaty partii.
Pierwszym z nich jest darmowy transport publiczny. Wicepremier Krzysztof Gawkowski mówił o darmowym transporcie publicznym dla dzieci i młodzieży oraz przypomniał stały postulat lewicy na temat „realnego rozdziału państwa i kościoła, który tak często uwiera nas w samorządach”.
Drugą z propozycji programowych parlamentarnej lewicy są mieszkania na wynajem i czyste miasto. Poświęcił temu czas Robert Biedroń. Wskazał na to, że "mieszkanie na wynajem to szansa, że będziemy budowali odpowiedzialność za przyszłe życie milionów Polaków, którzy dzisiaj wynajmują mieszkania i nie wierzą, że kiedyś będą mogli po nie sięgnąć".
Natomiast Beata Urbańska, kandydatka na prezydenta Poznania zwróciła uwagę na wagę czystości i porządku w mieście.
W Szczecinie kampanię wyborczą lokalnej lewicy wsparł Adrian Zandberg, który zaakcentował konieczność zmiany polityki mieszkaniowej w Polsce. Jego zdaniem, to lewica do tej pory kładzie największy nacisk na te sprawy. Do tej pory, zaproponowała ona zakaz flippingu (agresywnego wypraszania dotychczasowych najemców i remontowania mieszkań, by sprzedaż je drożej) oraz wprowadzenie podatku katastralnego od trzeciego posiadanego mieszkania.
Przypomnijmy, że tegoroczna kampania wyborcza lewicy parlamentarnej odbywa się pod hasłem: "SMS - Szkoła, Mieszkanie, Szpital". Trasa Samorządowa Lewicy jest kontynuacją konwencji, która odbyła się we Wrocławiu 3 marca 2024 i zapoczątkowała tegoroczną kampanię samorządową Nowej Lewicy i Lewicy Razem.

Tomasz Rysz

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.