Rolicki w Samoobronie

[2001-11-30 19:46:37]

Samoobrona jest dziś jedynym ugrupowaniem antyestablishmentowym. Dla mnie jest to atrakcyjne, bo zniesmacza mnie to, co dzieje się w świecie polityki - mówi Rolicki w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej".

W piątek "Wyborcza" opublikowała wywiad z Januszem Rolickim, który w sejmiku mazowieckim wystąpił z klubu radnych SLD i założył jednoosobowe koło Samoobrony. Swą decyzję Rolicki uzasadnia utratą własnych złudzeń co do Sojuszu: "Po prostu SLD okazał się partią pseudolewicową", a jednocześnie "Samoobrona ma najbardziej lewicowy program". Rolicki oskarżył SLD, że zamiast podnosić podatki dla najbogatszych, obcina zasiłki dla najuboższych.

Wystąpienie Rolickiego z klubu radnych SLD jest o tyle istotne, że rządząca na Mazowszu koalicja SLD-PSL miała dotąd 41 głosów w 80-cioosobowym sejmiku. Po jego odejściu zaczęto mówić o koalicji SLD-PSL-Rolicki. "Zgodzę się na nią, jeśli będzie więcej pieniędzy na oświatę i kulturę oraz pomoc bezdomnym" - powiedział Rolicki dziennikarzowi "Gazety".
Janusz Rolicki - dziennikarz, w latach 60. jeden z najwybitniejszych polskich reporterów. W latach 70. szef publicystyki kulturalnej w TV. Po ogłoszeniu stanu wojennego rzucił legitymację partyjną, za co został zwolniony z pracy. Autor dwóch wywiadów-rzek z Edwardem Gierkiem, z których "Przerwana Dekada" okazała się największym księgarskim hitem III RP (900 tysięcy sprzedanych egzemplarzy). W latach 1997-2000 naczelny "Trybuny", oskarżany przez liderów SLD o defetyzm, podburzanie niezadowolenia społecznego i sympatie lewackie. Do niedawna członek Rady Naczelnej PPS, gorący orędownik kandydatury Piotra Ikonowicza w ostatnich wyborach prezydenckich.

Marek Tobolewski

4 sierpnia:

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.