Rolicki w Samoobronie

[2001-11-30 19:46:37]

Samoobrona jest dziś jedynym ugrupowaniem antyestablishmentowym. Dla mnie jest to atrakcyjne, bo zniesmacza mnie to, co dzieje się w świecie polityki - mówi Rolicki w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej".

W piątek "Wyborcza" opublikowała wywiad z Januszem Rolickim, który w sejmiku mazowieckim wystąpił z klubu radnych SLD i założył jednoosobowe koło Samoobrony. Swą decyzję Rolicki uzasadnia utratą własnych złudzeń co do Sojuszu: "Po prostu SLD okazał się partią pseudolewicową", a jednocześnie "Samoobrona ma najbardziej lewicowy program". Rolicki oskarżył SLD, że zamiast podnosić podatki dla najbogatszych, obcina zasiłki dla najuboższych.

Wystąpienie Rolickiego z klubu radnych SLD jest o tyle istotne, że rządząca na Mazowszu koalicja SLD-PSL miała dotąd 41 głosów w 80-cioosobowym sejmiku. Po jego odejściu zaczęto mówić o koalicji SLD-PSL-Rolicki. "Zgodzę się na nią, jeśli będzie więcej pieniędzy na oświatę i kulturę oraz pomoc bezdomnym" - powiedział Rolicki dziennikarzowi "Gazety".
Janusz Rolicki - dziennikarz, w latach 60. jeden z najwybitniejszych polskich reporterów. W latach 70. szef publicystyki kulturalnej w TV. Po ogłoszeniu stanu wojennego rzucił legitymację partyjną, za co został zwolniony z pracy. Autor dwóch wywiadów-rzek z Edwardem Gierkiem, z których "Przerwana Dekada" okazała się największym księgarskim hitem III RP (900 tysięcy sprzedanych egzemplarzy). W latach 1997-2000 naczelny "Trybuny", oskarżany przez liderów SLD o defetyzm, podburzanie niezadowolenia społecznego i sympatie lewackie. Do niedawna członek Rady Naczelnej PPS, gorący orędownik kandydatury Piotra Ikonowicza w ostatnich wyborach prezydenckich.

Marek Tobolewski

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.