Rolicki w Samoobronie

[2001-11-30 19:46:37]

Samoobrona jest dziś jedynym ugrupowaniem antyestablishmentowym. Dla mnie jest to atrakcyjne, bo zniesmacza mnie to, co dzieje się w świecie polityki - mówi Rolicki w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej".

W piątek "Wyborcza" opublikowała wywiad z Januszem Rolickim, który w sejmiku mazowieckim wystąpił z klubu radnych SLD i założył jednoosobowe koło Samoobrony. Swą decyzję Rolicki uzasadnia utratą własnych złudzeń co do Sojuszu: "Po prostu SLD okazał się partią pseudolewicową", a jednocześnie "Samoobrona ma najbardziej lewicowy program". Rolicki oskarżył SLD, że zamiast podnosić podatki dla najbogatszych, obcina zasiłki dla najuboższych.

Wystąpienie Rolickiego z klubu radnych SLD jest o tyle istotne, że rządząca na Mazowszu koalicja SLD-PSL miała dotąd 41 głosów w 80-cioosobowym sejmiku. Po jego odejściu zaczęto mówić o koalicji SLD-PSL-Rolicki. "Zgodzę się na nią, jeśli będzie więcej pieniędzy na oświatę i kulturę oraz pomoc bezdomnym" - powiedział Rolicki dziennikarzowi "Gazety".
Janusz Rolicki - dziennikarz, w latach 60. jeden z najwybitniejszych polskich reporterów. W latach 70. szef publicystyki kulturalnej w TV. Po ogłoszeniu stanu wojennego rzucił legitymację partyjną, za co został zwolniony z pracy. Autor dwóch wywiadów-rzek z Edwardem Gierkiem, z których "Przerwana Dekada" okazała się największym księgarskim hitem III RP (900 tysięcy sprzedanych egzemplarzy). W latach 1997-2000 naczelny "Trybuny", oskarżany przez liderów SLD o defetyzm, podburzanie niezadowolenia społecznego i sympatie lewackie. Do niedawna członek Rady Naczelnej PPS, gorący orędownik kandydatury Piotra Ikonowicza w ostatnich wyborach prezydenckich.

Marek Tobolewski

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.