Rolicki w Samoobronie

[2001-11-30 19:46:37]

Samoobrona jest dziś jedynym ugrupowaniem antyestablishmentowym. Dla mnie jest to atrakcyjne, bo zniesmacza mnie to, co dzieje się w świecie polityki - mówi Rolicki w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej".

W piątek "Wyborcza" opublikowała wywiad z Januszem Rolickim, który w sejmiku mazowieckim wystąpił z klubu radnych SLD i założył jednoosobowe koło Samoobrony. Swą decyzję Rolicki uzasadnia utratą własnych złudzeń co do Sojuszu: "Po prostu SLD okazał się partią pseudolewicową", a jednocześnie "Samoobrona ma najbardziej lewicowy program". Rolicki oskarżył SLD, że zamiast podnosić podatki dla najbogatszych, obcina zasiłki dla najuboższych.

Wystąpienie Rolickiego z klubu radnych SLD jest o tyle istotne, że rządząca na Mazowszu koalicja SLD-PSL miała dotąd 41 głosów w 80-cioosobowym sejmiku. Po jego odejściu zaczęto mówić o koalicji SLD-PSL-Rolicki. "Zgodzę się na nią, jeśli będzie więcej pieniędzy na oświatę i kulturę oraz pomoc bezdomnym" - powiedział Rolicki dziennikarzowi "Gazety".
Janusz Rolicki - dziennikarz, w latach 60. jeden z najwybitniejszych polskich reporterów. W latach 70. szef publicystyki kulturalnej w TV. Po ogłoszeniu stanu wojennego rzucił legitymację partyjną, za co został zwolniony z pracy. Autor dwóch wywiadów-rzek z Edwardem Gierkiem, z których "Przerwana Dekada" okazała się największym księgarskim hitem III RP (900 tysięcy sprzedanych egzemplarzy). W latach 1997-2000 naczelny "Trybuny", oskarżany przez liderów SLD o defetyzm, podburzanie niezadowolenia społecznego i sympatie lewackie. Do niedawna członek Rady Naczelnej PPS, gorący orędownik kandydatury Piotra Ikonowicza w ostatnich wyborach prezydenckich.

Marek Tobolewski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.