Bank Światowy przegląda wydatki

[2002-04-26 10:55:51]

"Bank Światowy robi przegląd naszych wydatków. Mam nadzieję, że pokaże, jak najskuteczniej je redukować" - powiedział w Radiu Zet prezes NBP, Leszek Balcerowicz.

Podkreślił że cięcie wydatków budżetu jest konieczne.

"Należy jak najbardziej zmniejszyć deficyt, co zmniejszy presję na umocnienie złotego ze strony inwestorów nabywających papiery rządowe" - zaznaczył.

Balcerowicz uważa, że silny złoty jest sztucznie utrzymywany przez potrzeby pożyczkowe budżetu

Mamy dwie ważne informacje. Pierwszą, że budżet układa nam tan na prawdę Bank Światowy i drugą, że Balcerowicz wreszcie zaczął obawiać się sztucznego utrzymywania silnej złotówki. Argentyna dała do myślenia? Pewnie tak, teraz trzeba znaleźć wytłumaczenie jak konsekwencje neoliberalnej polityki zrzucić na innych.

Piotr Ciszewski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1952 - W Hopkinsville urodziła się bell hooks ( właśc. Gloria Jean Watkins) amerykańska pisarka, poetka, feministka „trzeciej fali”, jedna z czołowych przedstawicielek czarnego feminizmu.

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.