62 lat temu ogłoszono Manifest PKWN

[2006-07-22 15:11:27]

62 lata temu, Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego wydał w Chełmie (po wcześniejszym zatwierdzeniu przez Józefa Stalina) Manifest i pierwsze dekrety, które zapowiadały przyszły kształt polityczny i społeczny powojennej Polski.

PKWN powołał Krajową Radę Narodową z Edwardem Osóbką-Morawskim na czele i z Wandą Wasilewską i Andrzejem Witosem jako wiceprzewodniczącymi. Zapowiedziano powołanie Milicji Obywatelskiej, ukaranie zbrodniarzy nazistowskich, repatriację osób pozostających poza granicami kraju.

Obiecano także reformę rolną, uspołecznienie środków produkcji i bezpłatną edukację.

W Polsce Ludowej 22 lipca obchodzony był jako Narodowe Święto Odrodzenia Polski. Największe uroczystości odbywały się w związku z rocznicami "tysiąclecia Państwa Polskiego" w 1966 roku.

Opinia publiczna podzielona jest co do oceny znaczenia 22 lipca. Dla wielu był to początek sowietyzacji kraju, dla innych koniec nazistowskiej okupacji i początek wolnej Polski.

W roku 1944 tekst manifestu był naprawdę wzruszający, ludzie płakali, gdy czytali te słowa. Każdy w Polsce walczył o słuszną sprawę, trudno się było rozeznać, kto jest kto. Oczywiście ta odezwa została wykorzystana przez Moskwę. Przed przemianami w tym kraju nie można było o tym mówić. Jednak dla mnie ten dzień, niezależnie od tego, że Rosjanie wykorzystali manifest do swoich celów, zawsze wiąże się ze wspomnieniem wyzwolenia z niemieckiej okupacji. Nikt z młodych nie zrozumie, co to było za wzruszenie i radość... - wspomina Benedykt Adamczyk, ktory drukował Manifest PKWN w 1944 roku w Chełmie.

Pełną treść Manifestu można przeczytać tutaj.

Grzegorz Ilnicki

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

16 sierpnia:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1819 - W Manchesterze kawaleria dokonała masakry demonstrantów, zabijając 15 osób i raniąc 650.

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.