62 lat temu ogłoszono Manifest PKWN

[2006-07-22 15:11:27]

62 lata temu, Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego wydał w Chełmie (po wcześniejszym zatwierdzeniu przez Józefa Stalina) Manifest i pierwsze dekrety, które zapowiadały przyszły kształt polityczny i społeczny powojennej Polski.

PKWN powołał Krajową Radę Narodową z Edwardem Osóbką-Morawskim na czele i z Wandą Wasilewską i Andrzejem Witosem jako wiceprzewodniczącymi. Zapowiedziano powołanie Milicji Obywatelskiej, ukaranie zbrodniarzy nazistowskich, repatriację osób pozostających poza granicami kraju.

Obiecano także reformę rolną, uspołecznienie środków produkcji i bezpłatną edukację.

W Polsce Ludowej 22 lipca obchodzony był jako Narodowe Święto Odrodzenia Polski. Największe uroczystości odbywały się w związku z rocznicami "tysiąclecia Państwa Polskiego" w 1966 roku.

Opinia publiczna podzielona jest co do oceny znaczenia 22 lipca. Dla wielu był to początek sowietyzacji kraju, dla innych koniec nazistowskiej okupacji i początek wolnej Polski.

W roku 1944 tekst manifestu był naprawdę wzruszający, ludzie płakali, gdy czytali te słowa. Każdy w Polsce walczył o słuszną sprawę, trudno się było rozeznać, kto jest kto. Oczywiście ta odezwa została wykorzystana przez Moskwę. Przed przemianami w tym kraju nie można było o tym mówić. Jednak dla mnie ten dzień, niezależnie od tego, że Rosjanie wykorzystali manifest do swoich celów, zawsze wiąże się ze wspomnieniem wyzwolenia z niemieckiej okupacji. Nikt z młodych nie zrozumie, co to było za wzruszenie i radość... - wspomina Benedykt Adamczyk, ktory drukował Manifest PKWN w 1944 roku w Chełmie.

Pełną treść Manifestu można przeczytać tutaj.

Grzegorz Ilnicki

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1869 - Zmarł Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1940 - W Vágur urodziła się Marita Petersen, nauczycielka, premier Wysp Owczych w latach 1993-94, działająca z ramienia Partii Socjaldemokratycznej (Javnaðarflokkurin).

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w USA zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.