USA: Uwolnić "Kubańską piątkę"!

[2006-09-27 09:23:11]

W Waszyngtonie odbył się w niedzielę pierwszy ogólnoamerykański marsz zwolenników uwolnienia tzw. Kubańskiej piątki, pięciu kubańskich działaczy antyterrorystycznych, którzy przybyli do USA, aby infiltrować środowiska uchodźców z wyspy, gotowych zorganizować przy pomocy USA próby zamachu stanu na Kubie. Ponad 600 osób z 30 miast Stanów Zjednoczonych przeszło ulicami stolicy USA, domagając się oprócz uwolnienia niewinnych Kubańczyków, ekstradycji do Wenezueli lub na Kubę, przebywającego w USA i opłacanego przez jej rząd terrorysty Luisa Posady Carrilesa oraz zakończenia blokady ekonomicznej Kuby.

Marsz swój poczatek miał przed budynkiem Departamentu Sprawiedliwości stanu Pennsylwania, który odmówił zaklasyfikowania Carrilesa jako terrorysty. Protestujący wznosili przed budynkiem okrzyki "Uwięzić Carrilesa - Uwolnić Piątkę!". Następnie demonstranci przenieśli się do stolicy USA, Waszyngtonu, aby pikietować na jego głównej ulicy Pennsylvania Avenue, przy której mieści się Biały Dom.

Jeden z inicjatorów marszu Andres Gomez, przed wyruszeniem pod siedzibę amerykańskiego prezydenta, przeczytał zgromadzonym nazwiska 73 osób, które zginęły w 1976 w ataku terrorystycznym na samolot kubańskich linii lotniczych, którego dokonał Carriles. Wspomniał również o chilijskim ministrze spraw zagranicznych Orlando Letelierze oraz jego asystencie Ronnim Mofficie, zabitym za cichym przyzwoleniem władz USA przez agentów Augusto Pinocheta, a także o zamordowanym w 1979 w Portoryko przez tamtejszą policję, opłacaną przez prawicowych kubańskich terrorystów Carlosie Muñizie Varelu. W marszu brał udział syn Orlando Leteliera, Francisco Letelier, który oskarżył rząd USA o sprzyjanie terrorystom i ukrywanie prawdy. Powiedział on również, że po 30 latach od zamachu na jego ojca, wszyscy doskonale wiedzą że dokonał go Carriles z inspiracji Białego Domu.

Jeden z demonstrantów Livio Di Celmo powiedział do zgromadzonych: To było 4 września 1997, kiedy odebrałem telefon z Hawany od mojego ojca. Powiedział mi że mój brat zginął od bomby. Mój brat był najemnikiem, któremu płacono 5000 USD w zamian za podłożenie jednego ładunku na terytorium Kuby. Jego mocodawcą był terrorysta Carriles. Mój brat, Fabio, siedział obok bomby która niespodziewanie wybuchła. Mój brat wykrwawił się na śmierć. Z czasem zacząłem odkrywać, że w wyniku terrorystycznej działalności skrajnie prawicowych emigrantów kubańskich z Miami, życie straciło ponad 3400 Kubańczyków na wyspie. Gdy dowiedziałem się o uwięzieniu piątki moich braci z Kuby, pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było zgłoszenie akcesu do organizacji walczącej o ich uwolnienie z rąk amerykańskiego wymiaru sprawiedliwości, chciałem w ten sposób wyrazić swoje poparcie dla nich.

Kubańska piątka, Gerardo Hernández, Ramón Labañino, Antonio Guerrero, Fernando González i René González, zostali uznani w 2001 przez amerykańskie sądy za "groźnych terrorystów" i skazani na kary, od podwójnego dożywocia do 15 lat pozbawienia wolności.

Marcin Dobrzyński

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.