Debata nad odwołaniem Pola

[2002-09-26 12:44:55]

Dzisiaj, w czwartek posłowie rozpoczęli debatę nad wnioskiem o odwołanie ministra infrastruktury Marka Pola. Wotum nieufności wobec wicepremiera Pola złozyły kluby PiS i PO. Głównym powodem, według wnioskodawców jest "społecznie dokuczliwa i politycznie szkodliwa" działalność Marka Pola, a w szczególności pomysł wprowadzenia winiet.

"Przy winietach jest takim samym rozumowaniem, jak rozumowanie władz PRL-u z lat 70- tych, kiedy chodziło o kartki na mięso. Nie ma mięsa, to zaczniemy rozprowadzać kartki na mięso. Nie ma autostrad, to zaczniemy wprowadzać winiety.(...)
Mięsa wtedy nie było, ale przynajmniej za kartki nie trzeba było płacić(...)"
- powiedział Ludwik Dorn, poseł PiS’u.

Klub Prawa i Sprawiedliwości oświadczył także, że jeśli winiety zostaną wprowadzone, rozpocznie się akcja zbierania podpisów za referendum w tej sprawie.

Piotr Tomczyk

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.