1 Maja w Poznaniu

[2007-05-02 22:50:08]

Na uwagę zasługuje fakt, że 1 Maja, pod tym samym poznańskim pomnikiem swój festyn urządziła też "lewica" spod znaku SLD, SdPl, RACJI Polskiej Lewicy i innych grupek satelickich Lewicy i Demokratów. Zgromadzenie tych "poważnych" "walczących o demokrację" "lewicowców" było jednak mniejsze niż pochód zorganizowany przez OZZ IP.

Działacze "lewicowych" formacji nie kwapili się także do mówienia o prawach pracowniczych urządzając w zamian piknik przy dźwiękach orkiestry dętej nie grającej bynajmniej pieśni rewolucyjnych.

Piotr Ciszewski

Około 300 osób przeszło 1 maja ulicami Poznania w pochodzie zorganizowanym przez Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza. W demonstracji wzięło udział kilkudziesięciu pracowników zakładów Cegielskiego. W pochodzie uczestniczyli też działacze Czerwonego Kolektywu-Lewicowej Alternatywy, Warszawskiej Grupy Anarchistycznej, Federacji Anarchistycznej, Stowarzyszenia Lepszy Świat i Komunistycznej Młodzieży Polski.

Demonstrujący nieśli transparenty "Dość łamania praw pracowniczych" (OZZ IP), "Wyzysk w miejscu pracy albo nędza na bezrobociu - twój wybór w kapitalizmie" (CK-LA) "Kapitalizm zabija" (CK-LA) "Praca czasowa, dyskryminacja stała" (CK-LA), "Zakłady w rece pracowników" (KMP).

Wznoszono okrzyki "Nasze prawo - prawo pracy" i "Kapitalizm - kanibalizm".

Demonstracja zakończyła się wiecem pod pomnikiem upamiętniającym wystąpienia robotnicze 1956 roku.

Marcel Szary z OZZ IP w zakładach Cegielskiego powiedział, że pochód pierwszomajowy jest częścią walki pracowników fabryki i że nadal będą oni walczyć o podwyżki i poprawę warunków pracy.

Jakub Grzegorczyk z CK-LA zwrócił uwagę na to, iż przy okazji Święta Pracy powinno się pamiętać o pracownikach czasowych, którzy są najbardziej prześladowaną grupą.

Wieczorem na poznańskim skłocie Rozbrat odbyło się spotkanie z Rafałem Górskim, autorem publikacji o demokracji uczestniczącej i budżecie partycypacyjnym. Rozpoczęły się również targi niezależnych wydawnictw oraz VI Ogólnopolska Konferencja Pracownicza, w ramach której odbyły się miedzy innymi dyskusje o cyklicznym charakterze protestów pracowniczych oraz szukaniu nowych sposobów organizowania środowisk pracowniczych.

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.