1 Maja w Poznaniu

[2007-05-02 22:50:08]

Na uwagę zasługuje fakt, że 1 Maja, pod tym samym poznańskim pomnikiem swój festyn urządziła też "lewica" spod znaku SLD, SdPl, RACJI Polskiej Lewicy i innych grupek satelickich Lewicy i Demokratów. Zgromadzenie tych "poważnych" "walczących o demokrację" "lewicowców" było jednak mniejsze niż pochód zorganizowany przez OZZ IP.

Działacze "lewicowych" formacji nie kwapili się także do mówienia o prawach pracowniczych urządzając w zamian piknik przy dźwiękach orkiestry dętej nie grającej bynajmniej pieśni rewolucyjnych.

Piotr Ciszewski

Około 300 osób przeszło 1 maja ulicami Poznania w pochodzie zorganizowanym przez Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza. W demonstracji wzięło udział kilkudziesięciu pracowników zakładów Cegielskiego. W pochodzie uczestniczyli też działacze Czerwonego Kolektywu-Lewicowej Alternatywy, Warszawskiej Grupy Anarchistycznej, Federacji Anarchistycznej, Stowarzyszenia Lepszy Świat i Komunistycznej Młodzieży Polski.

Demonstrujący nieśli transparenty "Dość łamania praw pracowniczych" (OZZ IP), "Wyzysk w miejscu pracy albo nędza na bezrobociu - twój wybór w kapitalizmie" (CK-LA) "Kapitalizm zabija" (CK-LA) "Praca czasowa, dyskryminacja stała" (CK-LA), "Zakłady w rece pracowników" (KMP).

Wznoszono okrzyki "Nasze prawo - prawo pracy" i "Kapitalizm - kanibalizm".

Demonstracja zakończyła się wiecem pod pomnikiem upamiętniającym wystąpienia robotnicze 1956 roku.

Marcel Szary z OZZ IP w zakładach Cegielskiego powiedział, że pochód pierwszomajowy jest częścią walki pracowników fabryki i że nadal będą oni walczyć o podwyżki i poprawę warunków pracy.

Jakub Grzegorczyk z CK-LA zwrócił uwagę na to, iż przy okazji Święta Pracy powinno się pamiętać o pracownikach czasowych, którzy są najbardziej prześladowaną grupą.

Wieczorem na poznańskim skłocie Rozbrat odbyło się spotkanie z Rafałem Górskim, autorem publikacji o demokracji uczestniczącej i budżecie partycypacyjnym. Rozpoczęły się również targi niezależnych wydawnictw oraz VI Ogólnopolska Konferencja Pracownicza, w ramach której odbyły się miedzy innymi dyskusje o cyklicznym charakterze protestów pracowniczych oraz szukaniu nowych sposobów organizowania środowisk pracowniczych.

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.