1 Maja w Poznaniu

[2007-05-02 22:50:08]

Na uwagę zasługuje fakt, że 1 Maja, pod tym samym poznańskim pomnikiem swój festyn urządziła też "lewica" spod znaku SLD, SdPl, RACJI Polskiej Lewicy i innych grupek satelickich Lewicy i Demokratów. Zgromadzenie tych "poważnych" "walczących o demokrację" "lewicowców" było jednak mniejsze niż pochód zorganizowany przez OZZ IP.

Działacze "lewicowych" formacji nie kwapili się także do mówienia o prawach pracowniczych urządzając w zamian piknik przy dźwiękach orkiestry dętej nie grającej bynajmniej pieśni rewolucyjnych.

Piotr Ciszewski

Około 300 osób przeszło 1 maja ulicami Poznania w pochodzie zorganizowanym przez Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza. W demonstracji wzięło udział kilkudziesięciu pracowników zakładów Cegielskiego. W pochodzie uczestniczyli też działacze Czerwonego Kolektywu-Lewicowej Alternatywy, Warszawskiej Grupy Anarchistycznej, Federacji Anarchistycznej, Stowarzyszenia Lepszy Świat i Komunistycznej Młodzieży Polski.

Demonstrujący nieśli transparenty "Dość łamania praw pracowniczych" (OZZ IP), "Wyzysk w miejscu pracy albo nędza na bezrobociu - twój wybór w kapitalizmie" (CK-LA) "Kapitalizm zabija" (CK-LA) "Praca czasowa, dyskryminacja stała" (CK-LA), "Zakłady w rece pracowników" (KMP).

Wznoszono okrzyki "Nasze prawo - prawo pracy" i "Kapitalizm - kanibalizm".

Demonstracja zakończyła się wiecem pod pomnikiem upamiętniającym wystąpienia robotnicze 1956 roku.

Marcel Szary z OZZ IP w zakładach Cegielskiego powiedział, że pochód pierwszomajowy jest częścią walki pracowników fabryki i że nadal będą oni walczyć o podwyżki i poprawę warunków pracy.

Jakub Grzegorczyk z CK-LA zwrócił uwagę na to, iż przy okazji Święta Pracy powinno się pamiętać o pracownikach czasowych, którzy są najbardziej prześladowaną grupą.

Wieczorem na poznańskim skłocie Rozbrat odbyło się spotkanie z Rafałem Górskim, autorem publikacji o demokracji uczestniczącej i budżecie partycypacyjnym. Rozpoczęły się również targi niezależnych wydawnictw oraz VI Ogólnopolska Konferencja Pracownicza, w ramach której odbyły się miedzy innymi dyskusje o cyklicznym charakterze protestów pracowniczych oraz szukaniu nowych sposobów organizowania środowisk pracowniczych.

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

15 lutego:

1910 - Urodziła się Irena Sendlerowa, działaczka społeczna związana z ruchem socjalistycznym. Uratowała 2,5 tys. żydowskich dzieci z warszawskiego getta. Uhonorowana tytułem Sprawiedliwa Wśród Narodów Świata.

1977 - Socjaldemokraci wygrali wybory parlamentarne w Danii.

1979 - W wyniku wybuchu gazu w warszawskiej Rotundzie zginęło 49 osób, ponad 100 zostało rannych.

1982 - Agatha Barbara z Partii Pracy została pierwszą kobietą-prezydentem Malty.

1989 - Ostatnie oddziały armii radzieckiej opuściły Afganistan.

1999 - Kurdyjski przywódca Abdullah Öcalan został ujęty przez Turków.

2003 - Przeciwko inwazji na Irak protestowano w 600 miastach na całym świecie. W tym największym w dziejach proteście antywojennym wzięło udział łącznie 8-30 mln ludzi.

2009 - W Wenezueli 54,4% głosujących w referendum opowiedziało się za zniesieniem limitu dwóch kadencji dla prezydenta.

2017 - Zmarła Alicja Jaszczuk, dziennikarka publikująca pod panieńskim nazwiskiem Alicja Stypuła, działaczka organizacji lewicowych i świeckich.

2018 - Khadga Prasad Oli z Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.