PPP będzie zbierać podpisy pod referendum antytarczowym

[2007-05-04 13:28:08]

Polska Partia Pracy planuje rozpocząć 9 maja w całym kraju akcję zbierania podpisów pod wnioskiem o referendum w sprawie instalacji w Polsce amerykańskiej tarczy antyrakietowej.

Przewodniczący partii Bogusław Ziętek deklaruje że podpisy będą zbierane, aż do uzyskania wystarczającej ich liczby do przeprowadzenia referendum.

Polska nie ma żadnych wrogów zewnętrznych. Nie ma również racjonalnych przesłanek, aby przewidywać, że ten stan się zmieni, jeśli tego nie sprowokujemy nieodpowiedzialnymi decyzjami władz. Względy bezpieczeństwa państwowego ani międzynarodowego nawet w najmniejszym stopniu nie uzasadniają umieszczenia na naszym terytorium obcych baz wojskowych - uważa Ziętek.

Według PPP żadna władza nie ma prawa podejmować tak ważnych decyzji wbrew całemu społeczeństwu lub bez jego udziału.

Grzegorz Ilnicki

6 czerwca:

1880 - W Sieciechowie koło Radomia urodził się Norbert Barlicki, czołowy działacz PPS, poseł, wielotni przewodniczący CKW; zmarł w obozie KL Auschwitz.

1920 - Zjazd chłopski w Warszawie zorganizowany przez PSL "Wyzwolenie" wysunął postulaty reformy rolnej, nowych wyborów do sejmu i pokoju z bolszewicką Rosją.

1945 - 196 ukraińskich mieszkańców wsi Wierzchowiny na Lubelszczyźnie zostało zamordowanych przez zgrupowanie PAS NSZ pod dowództwem Mieczysława Pazderskiego ps. "Szary".

1982 - Liban: Do kraju wkroczyło 11 pancernych dywizji i 11 brygad piechoty izraelskiej, wspieranych przez 600 bojowych samolotów. Pierwszym celem były obozy uchodźców palestyńskich w strefie przygranicznej.

1993 - Hiszpania: w wyborach parlamentarnych ponownie zwyciężyła rządząca partia socjalistyczna (PSOE).

1994 - RPA przyjęto do Organizacji Jedności Afrykańskiej (OJA).

2013 - Rami al-Hamd Allah (Fatah) został premierem Autonomii Palestyńskiej.