PPP będzie zbierać podpisy pod referendum antytarczowym

[2007-05-04 13:28:08]

Polska Partia Pracy planuje rozpocząć 9 maja w całym kraju akcję zbierania podpisów pod wnioskiem o referendum w sprawie instalacji w Polsce amerykańskiej tarczy antyrakietowej.

Przewodniczący partii Bogusław Ziętek deklaruje że podpisy będą zbierane, aż do uzyskania wystarczającej ich liczby do przeprowadzenia referendum.

Polska nie ma żadnych wrogów zewnętrznych. Nie ma również racjonalnych przesłanek, aby przewidywać, że ten stan się zmieni, jeśli tego nie sprowokujemy nieodpowiedzialnymi decyzjami władz. Względy bezpieczeństwa państwowego ani międzynarodowego nawet w najmniejszym stopniu nie uzasadniają umieszczenia na naszym terytorium obcych baz wojskowych - uważa Ziętek.

Według PPP żadna władza nie ma prawa podejmować tak ważnych decyzji wbrew całemu społeczeństwu lub bez jego udziału.

Grzegorz Ilnicki

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.