Kuchciński: Byli funkcjonariusze SB utracą przywileje materialne

[2007-05-04 14:49:51]

Klub parlamentarny Prawa i Sprawiedliwości złoży dziś do laski marszałkowskiej projekt ustawy dezubekizacyjnej. Poinformował o tym szef klubu PiS Marek Kuchciński. Absurdem są dotychczasowe uprzywilejowanie esbeków - dodał polityk.

Projekt przewiduje m.in. wprowadzenia zakazu pełnienia funkcji publicznych przez dawnych funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa oraz odebranie im przywilejów emerytalnych. Kuchciński zapewnił, iż projekt został przedyskutowany z koalicjantami i uzyskał poparcie części parlamentarzystów PO. Proponowana ustawa była konsultowana ze specjalistami od prawa konstytucyjnego.

Jak powiedział Kuchciński celem ustawy jest, deklarowane w zapowiedziach przedwyborczych PiS-u, uwolnienie "niepodległej Rzeczpospolitej od tego balastu, w którym jeszcze tkwimy, balastu ustrojowego komunizmu", a także zniesienie "wszelkich przywilejów osób odpowiedzialnych za przestępstwa i represje państwa totalitarnego".

W opinii polityka PiS-u, ustawa ma służyć dokończeniu "procesu ujawniania prawdy o przeszłości, o mrocznych dziejach PRL". Na koniec podkreślił, że do tej pory lustracja dotyczyła współpracowników służb bezpieczeństwa PRL, a proponowana zmiana uderza w funkcjonariuszy owych służb.

Bartosz Wójcik

Kto w Europie głosuje na lewicę?
online
22 września (wtorek), godz. 18.30
Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1938 - Urodził się Dean Reed amerykański muzyk rockowy, aktor o lewicowych poglądach, zwany Czerwonym Elvisem. Wyemigrował do NRD.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.