Nepal: Fiasko rozmów głównych partii politycznych

[2007-10-04 20:25:18]

Bez rezultatów zakończyły się w Katmandu, stolicy Nepalu, rozmowy przedstawicieli siedmiu partii politycznych, które miały zakończyć spór dotyczący przewidzianych na 22 listopada wyborów parlamentarnych w tym kraju.

Wchodzący do niedawna w skład tamtejszego rządu maoiści (CPN-M) żądają ogłoszenia Nepalu republiką jeszcze przed wyborami oraz przeprowadzenia wyborów według ordynacji proporcjonalnej. Pozostali uczestnicy nepalskiej sceny politycznej nie wyrażają na to zgody.

Maoiści zapowiadają, iż nie wycofają swoich żądań i doprowadzą do przesunięcia terminu wyborów lub nawet do ich odwołania. Obserwatorzy twierdzą, iż siły maoistów są wystarczająco duże, by zdestabilizować kraj. Szacowane są na około 30 tysięcy uzbrojonych ludzi i obecni są zarówno na prowincji, jak i w miastach. Maoiści stworzyli także wyposażoną w broń organizację młodzieżową, która liczy od pięciu do dziesięciu tysięcy członków.

5 października upływa, już raz przesuwany przez nepalską komisję wyborczą, termin wszczęcia procedur przedwyborczych. Jeżeli kolejne, piątkowe spotkanie nepalskich polityków nie przyniesie rezultatów, Nepal znajdzie się ponownie na skraju poważnego konfliktu. Dyplomacja indyjska, dla której stabilizacja w Nepalu jest ważnym elementem polityki regionalnej, próbowała przez ostatnie tygodnie doprowadzić do porozumienia.

Waldemar Chamala

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).