Nepal: Fiasko rozmów głównych partii politycznych

[2007-10-04 20:25:18]

Bez rezultatów zakończyły się w Katmandu, stolicy Nepalu, rozmowy przedstawicieli siedmiu partii politycznych, które miały zakończyć spór dotyczący przewidzianych na 22 listopada wyborów parlamentarnych w tym kraju.

Wchodzący do niedawna w skład tamtejszego rządu maoiści (CPN-M) żądają ogłoszenia Nepalu republiką jeszcze przed wyborami oraz przeprowadzenia wyborów według ordynacji proporcjonalnej. Pozostali uczestnicy nepalskiej sceny politycznej nie wyrażają na to zgody.

Maoiści zapowiadają, iż nie wycofają swoich żądań i doprowadzą do przesunięcia terminu wyborów lub nawet do ich odwołania. Obserwatorzy twierdzą, iż siły maoistów są wystarczająco duże, by zdestabilizować kraj. Szacowane są na około 30 tysięcy uzbrojonych ludzi i obecni są zarówno na prowincji, jak i w miastach. Maoiści stworzyli także wyposażoną w broń organizację młodzieżową, która liczy od pięciu do dziesięciu tysięcy członków.

5 października upływa, już raz przesuwany przez nepalską komisję wyborczą, termin wszczęcia procedur przedwyborczych. Jeżeli kolejne, piątkowe spotkanie nepalskich polityków nie przyniesie rezultatów, Nepal znajdzie się ponownie na skraju poważnego konfliktu. Dyplomacja indyjska, dla której stabilizacja w Nepalu jest ważnym elementem polityki regionalnej, próbowała przez ostatnie tygodnie doprowadzić do porozumienia.

Waldemar Chamala

16 lutego:

1882 - Urodziła się Maria-Jehanne Wielopolska, pisarka. publicystka i krytyczka literacka, komentatorka życia literackiego i społecznego, prekursorka polskiego feminizmu.

1934 - W Polsce odbył się proklamowany przez KCZZ strajk solidarnościowy z walką powstańczą robotniczego Schutzbundu w Austrii.

1936 - W Hiszpanii wygrana w wyborach Frontu Ludowego i wybór lewicowego republikanina Manuela Azanii na premiera.

1936 - Początek strajku w kopalniach "Kazimierz" i "Juliusz" w Zagłebiu Dąbrowskim.

1959 - Fidel Castro został premierem Kuby.

1964 - Willi Brandt został przewodniczącym SPD.

1986 - Socjalista Mário Soares wygrał wybory prezydenckie w Portugalii.

1987 - Maltański premier powierzył stanowisko p.o. prezydenta Malty politykowi Partii Pracy Paulowi Xuerebowi.

2005 - Wszedł w życie protokół z Kioto.